Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Egyre gyakoribb a melanoma előfordulása Magyarországon

  Fogyókúrázóknak: Légkeveréses Halogén Főzőkészülék

Egyre gyakoribb a melanoma, a bőr rákos megbetegedésének előfordulása Magyarországon, az újonnan diagnosztizált esetek száma évi háromezerre tehető.



A Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikáján 140 melanomás beteg bevonásával elvégzett kutatásról beszámolva Baltás Eszter, az intézmény egyetemi docense elmondta: a kutatás egyik fontos felismerése, hogy még azok sem járnak bőrgyógyászati szűrésre és nem ismerik a bőrrák kockázatait, akik magukat egészségtudatosnak gondolják, és az egyéb, életkor szerint ajánlott megelőző szűrővizsgálatokon megjelennek.

A melanomás betegek több mint kétharmada úgy gondolja, hogy a betegséget megelőző egy évben odafigyelt az egészségére, de valójában csupán 15 százalékuk érdeklődött a bőrrák felismerésének lehetőségeiről, és a páciensek csupán 13 százaléka hitte a diagnózis előtt, hogy másokhoz képest több az esélye a bőrrákra, 38 százalékuk pedig a diagnózis felállítása előtt nem is tudott arról, hogy a melanoma egy rosszindulatú bőrdaganat.

A kutatás adatai alapján a melanomával diagnosztizált nők 71, illetve 77 százaléka járt mellrák- és méhnyakrákszűrésen, a páciensek 94 százaléka pedig rendszeresen ellenőrzi a vérnyomását, többségük a koleszterinszintjével is tisztában van. Ehhez képest háromból egy beteg sohasem ellenőrzi a bőrét, és csak a betegek fele ellenőriz egynél több testtájat is. A melanoma felismerését elősegítő képeket pedig mindössze 4 százalékuk látott korábban.

 

------------------------------------------------------HIRDETÉS-------------------------------------------

Légkeveréses Halogén Főzőkészülék:

38 800 Ft HELYETT 14 990 Ft!

Akár zsír vagy olaj nélkül is süthetünk benne. Füst- és szagmentes!

Megnézem a légkeveréses halogén főzőkészüléket >> [1]

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

A melanomát leggyakrabban (54 százalék) a beteg saját maga észleli, az esetek 25 százalékában orvos vette észre az elváltozást, és 21 százalékban partner vagy családtag - tette hozzá. A melanoma korai felismeréséhez elengedhetetlen, hogy előzetesen képekről és informatív leírásokból is megismerjék az emberek a gyanúra okot adó elváltozásokat. A rendszeres önvizsgálatnak akkor van értelme, ha tudjuk, hogy mit kell észrevennünk, és mi az, amivel azonnal orvoshoz kell fordulni - húzta alá, hozzátéve: a kutatásban résztvevő páciensek kétharmada korábban végzett valamiféle önvizsgálatot, így joggal feltételezhető, hogy ezek az ismereteik jórészt hiányoztak.

Ugyancsak a betegséggel kapcsolatos információhiányt jelzi, hogy a szegedi kutatás eredményei szerint háromból egy beteg még a melanoma diagnózisát követően sem érezte úgy, hogy súlyos betegségről lenne szó, 44 százalékuk pedig egyáltalán nem számított az ebből adódó veszélyes következményekre.

Nemcsak napozáskor, de egyéb szabadidős tevékenység esetén is fontos a bőr védelme fényvédő készítményekkel.

A kutatásban közreműködő bőrgyógyász-onkológus szakemberek szerint a korai felismerésben meghatározó a gyanúra okot adó bőrelváltozások megismerése, a személyes kockázatok korai tudatosítása, a rendszeres és precíz önvizsgálat, illetve az odafigyelő családtagok, akik segíthetnek a betegség azonosításában.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/melanoma_tobb