Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Ha a házikedvenc karmol: a macskakarmolási betegség

Sokak kedvenc háziállata, a macska, komoly ijedelmet okozó kórt terjeszthet, mely a nyirokcsomó-betegségek egy részének kialakulásáért is felelős. A macskakarmolás betegség jóindulatú, spontán gyógyhajlamú kórkép, melyre megnagyobbodott nyirokcsomó esetén érdemes gondolni. Ha lehetséges, a cicát távol kell tartani a gyermekektől, ez az egészség megőrzését és a család nyugalmát jelentheti.

Naponta keresik fel ambulanciánkat olyan gyermekkel, akinél valamely testtájon megnagyobbodott nyirokcsomó látható, tapintható. Már a beteg kikérdezésénél felmerülhet a gyanú, hogy macskától származik a betegség, melynek kórokozója a Bartonella henselae baktérium, ami karmolással, harapással, vagy a macska tisztálkodását követően, simogatás közben, az állat nyálával jut a bőrbe.

Röviden a betegségről

A betegség előfordulhat kutya- vagy majomharapást követően is, emberről emberre azonban nem terjed. A betegséget terjesztő állatban nincs jele a fertőzésnek. Az esetek felében körülbelül tíz nappal az ismert vagy észrevétlen sérülés helyén egy kis vörös bőrelváltozás keletkezik, mely fájdalmatlan és heg nélkül gyógyul. Ezt követően, 7-10 nappal később, a sebhez közeli környéki nyirokcsomók megduzzadnak, akár a 8-10 cm-es nagyságot is elérhetik, mindez pedig fájdalommal is járhat.

-------------------------------------a cikk lentebb folytatódik------------------------------------------

 

Legyen lapos a hasa!

A legtöbb ember a hasára hízik, és gyakran egy sikeres fogyókúra után sem tűnnek el a hasi zsírpárnák, az úszógumik.

Itt egy jó kis haslaposító koktél! Megnézem >> [1]

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Leggyakrabban a hónalji és könyöktáji nyirokcsomó érintettek, de előfordulhat nyirokcsomó-duzzanat a nyakon vagy a lágyékon is. Az érintett nyirokcsomó elgennyedhet, ekkor sebészi beavatkozásra van szükség, máskor hetek, hónapok alatt spontán visszahúzódik.

A beteg közérzete általában jó, de előfordulhat láz, étvágytalanság, fáradékonyság, izom- vagy ízületi fájdalom. A fertőzés kivételesen okozhat elhúzódó lázas állapotot, máj- és lépmegnagyobbodást, valamint idegrendszeri tüneteket is. A betegségnek nincs jellegzetes laboratóriumi eltérése, a diagnózis tisztázása érdekében legfontosabb a kórelőzmény alapos feltérképezése.

Amennyiben a megnagyobbodott nyirokcsomó panaszt okoz, elgennyed, vagy hetek múltán sem húzódik vissza, sebészi eltávolítása és szövettani vizsgálat javasolt. A kórokozó ellen termelődő ellenanyagokat csak kevés laboratóriumban tudják meghatározni.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/themes/sick/macska.htm