Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Ha gáz van a lufival: a latexérzékenység

Gondolná-e, hogy létezik allergia a levegőben szálló léggömbre? Márpedig bizony, létezik ilyen! Szakmai néven latexérzékenységnek hívják, s aki erre az anyagra allergiás, nem játszhat gumiállatkákkal, luftballonnal, s későbbi élete során nem használhat gumikesztyűt.

Elsősorban az egészségügyben dolgozókat érinti ez az probléma, kb. 5-10%-uk válik allergiássá a latexre a gyakori gumikesztyű-használat következtében. Már csecsemőkorban is előfordul ez az érzékenység: az újszülött korban többször műtött gyermekek közel 50%-ában mutatták ki.

Ezért javasolható, hogy ha egy gyermeknek az új gumiállattal játszva csak a kezén és arcán jelentkeznek ekcémás elváltozások, bőrpír, viszketés, akkor próbáljuk meg néhány napra elvenni azt tőle, s ha a tünetek megszűnnek, okuk feltételezhetően latexallergia volt.

Háziasszonyok is gondoljanak ennek lehetőségére, ha kezük kímélése végett gumikesztyűt használnak, s ezután az érintett bőrfelületen ekcémás jelenségek lépnek fel. Lehet, hogy nekik érdemesebb a mosó- vagy mosogatószer hatását elviselni, illetve bőrkímélő tisztítószereket vásárolni, mint a latexérzékenység következményeivel bajlódni.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/themes/sick/lufi1.htm