Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Kopott porccal nem mindegy, mit sportol

Egy bizonyos kor felett – nagyjából 40 éves kortól – egyre többen találkoznak a fájós térd problémájával, ami az évek alatt kialakuló porckopásnak köszönhető. Amerikai kutatások szerint azonban az osteoathritis kockázatát erősen csökkenthetjük rendszeres sporttal. Dr. Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos arról beszélt, hogy nem mindegy, milyen jellegű mozgást végzünk.

A kopás miatt fáj

Míg a fiataloknál leginkább a sportolás közben szerzett sérülés vagy a nyálkatömlő gyulladása eredményezi a térdfájdalmat, addig az idősebbeknél a leggyakoribb ok az ízületek kopása, elhasználódása, azaz a korai osteoarthritis. Az osteoarthritis az ízületi porcok állapotromlásának végső és fájdalmas eredménye. A porc ugyanis "kipárnázza" a csontok közti területet, vagyis ha elvékonyodik, a csontok dörzsölik az ízületek szélét, amely ráadásul igen gazdag idegvégződésekben, tehát fogékonyabb a fájdalomra is. Bár mindenki szembesülhet a porckopással, mégis azoknál alakul ki korábban, akik régebben atletizáltak, vagy fiatalabb korukban térdsérülést szenvedtek. Amennyiben fájdalmat és merevséget tapasztalunk reggel vagy fizikai megterhelést követően, gyanakodhatunk erre a problémára.

Az öt legjobb natúr ránctalanító összetevő > > >  [0]

A könnyű mozgás preventív hatású

Az osteoarthritis szempontjából veszélyeztetett személyek az edzésükben véghezvitt egyszerű változtatásukkal megelőzhetik a panaszok megjelenését – ez áll a Radiological Society of North America jelentésében. A kutatások szerint a magas intenzitású mozgás, például a futás, megnöveli a térdfájdalom és porckopás kockázatát – ha legalább heti háromszor egy órát végezzük. Másrészről viszont a térdet kímélő, könnyebb mozgás megelőzheti a problémát. Egy felmérésben 164, 45-55 év közti személyt vizsgáltak meg és soroltak három csoportba, aszerint, milyen intenzitású mozgást végeznek. Egy kérdőív segítségével körvonalazódtak a csoportok: akik egyáltalán nem mozognak, akik közepes intenzitású kardiomozgást és erősítést végeznek, és akik intenzíven edzenek. Az ezek után elvégzett MRI vizsgálatok azt igazolták, hogy térd porcai a könnyű mozgást végzők körében a legegészségesebbek, megelőzve a nem sportolókat és az erősen edzőket is. Azoknál a nőknél, akik a közepesnél erősebb intenzitással sportoltak, magasabb víztartalmat és erősebben károsodott kollagén-struktúrát mutatott ki a vizsgálat a térdben. Éppen ezért ez a tényező valószínűsíthetően megnöveli az osteoatrhritis kockázatát. Ugyanígy kockázatnövelőnek találtak minden olyan (nem csak sporthoz kötődő) mozgásformát, amelyek erősebben igénybe veszik a térdet. Ilyenek például a legalább 10 emeletnyi lépcsőzés, a nehéz súlyok emelgetése, a guggolás és a minimum 30 perces napi térdelés.

Így fiatalítja magát egy gyógyszerésznő> > >  [0]

Mit tehetünk a porcainak egészségéért?

- Erősen csökkenthetjük az osteoathritis rizikóját, ha figyelünk a testsúlyunkra, valamint tartózkodunk a kockázatos és a túl intenzív mozgásformáktól. Ilyen szempontból sokkal kedvezőbb választás lehet az úszás, a gyaloglás vagy az elliptikus tréneren való edzés, mint a térdet erősebben igénybe vevő tenisz vagy futás. Viszont mozogni mindenképpen szükséges, hiszen a mozgásszegénység tovább növeli az esélyt a térdproblémák kialakulására – hangsúlyozza dr. Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos. – Ugyanakkor, ha már kialakult a porcprobléma, akkor sincs minden veszve. Gyakran használt eljárás porckopás esetén a helyi gyulladáscsökkentő injekció, különösen, ha jelentős fájdalmakat él meg a páciens. A kortikoszteroid ugyanis az ízületi résbe fecskendezve gyorsan eljut a gyulladás helyére, így gyorsabban és hatékonyabban fejti ki a fájdalomcsillapító hatást, mint a szájon át szedhető gyógyszerek, és kevesebb is a mellékhatása azoknál. Az injekciós terápia hatása akár hat hónapig is tarthat, és jelentős eredményeket hozhat, például lehetővé teheti a fájdalommentes mozgást és a kezelés következő fázisát. Ugyanakkor tartós használata nem feltétlenül javasolt, arról mindenképpen a kezelőorvossal kell konzultálni. Nagyszerű alternatíva lehet a hialuronsavas injekció, amit kifejezetten a térdízületbe fecskendezzük, hogy csökkentse a fájdalmat, valamint visszaállítsa az ízület kenését és lökéscsillapítását. Természetesen ennél az eljárásnál is előfordulhatnak mellékhatások, mint például duzzanat, merevség, folyadékgyülem a térd körül. Mindemellett a legtöbb páciens csupán a hialuronsav előnyeit tapasztalja, hiszen az injekciós kúra hatása fokozatosan adódik össze, így akár 6-8 nyolc hónapig rendkívüli mértékben megjavíthatja az ízület terhelhetőségét.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/terdfajdalom-osteo