Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

6 tévhit az új típusú véralvadásgátlókról

Egyre többen váltanak új típusú véralvadásgátlókra (NOAC) a régebbi kumarin-származékokról, köszönhetően számos előnyüknek. Ennek ellenére sokak fejében még mindig él pár tévhit velük kapcsolatban. Prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája a leggyakoribbakat szedte össze.

INR ellenőrzésre van szükség

A régebbi (kumarin alapú) készítmények alkalmazása esetén rendszeres INR ellenőrzésre van szükség, mivel csakis ennek tudatában lehet beállítani a megfelelő dózist, hiszen az sem jó, ha az INR túl magas és az sem, ha túl alacsony (legtöbbször 2-3 közt kell lennie). Az új típusú antikoagulánsok (NOAC) esetén erre nincs szükség, így lényegesen kényelmesebb használatuk, ráadásul ez külön jó azoknak, akiknek nehéz beállítani az INR szintjét.

Egy vicces szépítő házi pakolás >>> [0]

Hajhullást okoznak

Sokan panaszkodnak arról, hogy amióta véralvadásgátlót szednek, fokozott hajhullással küzdenek. Viszont ez a mellékhatás inkább a kumarin-származékoknál jelentkezik, a NOAC gyógyszerek esetén nem, vagy sokkal kisebb mértékben. Amennyiben mégis, érdemes ellenőriztetni a betegnek a vas- cink-, szelén szintjét, mert alacsony mennyisége nagyobb mértékű hajvesztéssel jár.

Bárkinek felírhatja az orvos

Az új típusú véralvadásgátlókat manapság előszeretettel írják fel az orvosok, köszönhetően megannyi pozitívumuknak. Viszont azt érdemes tudni, hogy vannak olyan betegségek, melyek fennállása esetén nem szabad a készítményt alkalmazni. Ilyen állapot elsősorban a veseelégtelenség és a súlyos májelégtelenség vagy a vérzékenység. Ilyen esetekben más készítmény használata indokolt- monda prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája.

Ez a sportos pasik kütyü álma > > > [0]

Vérzéses szövődményeket okoz

Régebben egy német lapnak „köszönhetően” elterjedt az a tévhit, miszerint a NOAC szerek megnövelik a súlyos vérzéses szövődményének kialakulását. Az állítás csupán részben igaz, hiszen tudni kell, hogy minden antikoaguláns megnöveli ennek rizikóját. Azonban statisztikák szerint az új típusú készítmények esetén ez az esély kisebb, mint a kumarinoknál. Viszont amennyiben indokolatlan vérzéseket tapasztal, pl. gyakori, bő fogínyvérzés, nagyon erős menstruáció, jelenteni szükséges!

Egyáltalán nincs szükség monitorozásra

Sok beteg - és néhány orvos- is beleesik abba a hibába, hogy az hiszik, semmilyen monitorozást nem igényel a NOAC szerek használata, pedig annak ellenére, hogy rendszeres INR mérésre valóban nincs szükség, más értékeket viszont fontos olykor ellenőrizni (pl. máj-vesefunkciók, hemoglobin szint). Tehát valóban kényelmesebb a használatuk, ám ez még nem jelenti azt, hogy bizonyos időközönként ne lenne szükség egy vesefunkciós vizsgálatra vérképre.

Az új szereknek nincs „ellenmérge”

Sokáig úgy álltunk, hogy az új típusú antikoagulánsok hatását nem lehetett egyszerűen és gyorsan felfüggeszteni (pl. ha azt egy akut műtét igényelte) és emiatt az orvosokban ellenérzés alakult ki a használatukkal kapcsolatban. Azonban van(nak) már olyan gyógyszer(ek) forgalomban, amik hatásukat gyorsan felfüggesztik. Ezek azonban csak kórházi körülmények között alkalmazható - mint ahogy a vérzés kezelésére is ott kerül sor.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/ujtipusu-veralvadas