Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Ritka: amikor a kövérség előnyt jelenthet

Nem csak jobban elfogadják amerikaiként a nehezebb ázsiai származású amerikaiakat, de kevesebb előítélet is sújtja őket, mint soványabb társaikat – olvasható a University of Washington friss kutatásában.

A szakembereket az érdekelte, hogy mitől számít valaki igazán amerikainak: vajon az öltözködése, a frizurája, a viselkedése az, ami eggyé teszi a helyiek közül, egzotikus arcvonásai ellenére? Nos, a válasz egyszerűbb, mint hinnénk: a testsúly a kulcs az elfogadáshoz. Minél nagyobb ugyanis a haskörfogat, annál „amerikaibbnak” látják a tősgyökeres amerikaiak ezeket az embereket.

Mindez bizonyára összefügg azzal az ősrégi sztereotípiával, miszerint az ázsiaiak vékonyak, az amerikaiak viszont többnyire túlsúlyosak. A Psychological Science című szaklapban publikált anyag szerint a mostani politikai klímában kiemelten fontos kérdés, hogy kit tekintünk amerikainak, és mi alapján döntjük ezt első pillantásra.

A felmérés során több mint ezer főiskolai hallgatót vizsgáltak, akik férfiakról s nőkről néztek meg képeket. Volt köztük ázsiai, fekete bőrű, latinó és fehér is, különböző súlycsoportokban. Ezután a résztvevők arra a kérdésre válaszoltak, hogy vajon milyen nemzetiségű az alany, illetve milyen egyéb tulajdonságokkal rendelkezik.

Kiderült, hogy a nem fehérbőrűek iránti negatív előítéletek még mindig igen gyakoriak, de a túlsúly segít a problémán: ilyenkor elfogadóbbak az amerikaiak.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/koverseg-elony-tarsadalmi