Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Még egy indok a korai lefekvés mellett

Ha rendszeresen éjjeli háromkor kerülünk csak ágyba, sokkal nehezebb mániás gondolatainkat és kényszeres viselkedésünket kontrollálni, míg a korai lefekvés segít abban, hogy kiegyensúlyozottabbak legyünk – derül ki a Binghamton University friss kutatásából.

„Úgy tűnik, van valami, ami miatt az alvásidő megváltoztatása összezavarja gondolkozásunkat és viselkedésünket. Ilyenkor mintha kevésbé tudnánk ezeket kontrollálni. Ilyenkor a szorongás mértéke is nő” – fogalmaz Jessica Schubert, a Binghamton University munkatársa.

Mivel kell hajat mosni a gyönyörű hajért? [0]> > >  

A szakemberek kutatásuk során 20 OCD-vel (mániás-kényszeres zavarral) küzdő embert elemeztek, illetve 10 olyan önkéntest, akiknek hivatalos diagnózisuk ugyan nem volt, de észlelték a betegség tüneteit magukon. A résztvevők alvásnaplót töltöttek ki, és pontozták azt, hogy milyen mértékben sikerült kontrollálni mániás gondolataikat és kényszeres viselkedésüket. Az átlagos résztvevő éjjeli 12:30-kor került ágyba, míg a résztvevők 40 százaléka éjjeli 3-kor.

A fiatalság plusz egy titka [1] [1]> > >  

Mint kiderült, azok, akik korán kerültek ágyba, lényegesen jobban képesek voltak kontroll alatt tartani viselkedésüket és gondolataikat a következő nap folyamán. A szakemberek szerint elképzelhető, hogy a fényviszonyok játszanak szerepet abban, hogy a korai fekvés mentális egészségünk szempontjából előnyösebb, mint a kései.

 



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/lefekves-mentalis-egeszseg