Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Kell-e dezodort használni elalvás előtt?

Több millió izzadtságmirigyünk óránként 25 ml izzadságot termel. A napi zuhanyzás garantálja, hogy megszabaduljunk a káros baktériumoktól, amelyek a rossz szagokat felerősítik.

Hiába tud igen kellemetlen lenni az izzadtságszag, egészségünk szempontjából elengedhetetlenül fontos szerepet játszik. Lehűt minket, ha sportoltunk, illetve akkor, ha pl. chilit ettünk. Izzadunk, ha nyomás alatt állunk, természetes stresszreakciónk részéről van szó.

Mivel kell hajat mosni a gyönyörű hajért? [0]> > > 

Világszerte ugyanakkor több millió ember küzd hyperhidrosistól, ami túlzott izzadást jelent. „Szinte folyton izzadunk, de ezt többnyire nem vesszük észre, mert a levegő hatására a kis mennyiségű izzadtság hamar elpárolog” – mondja Dr. Anton Alexandroff, a University of Leicester munkatársa.

Kétféle típusú izzadtságot produkál a szervezet: az egyiknek a szerepe az, hogy lehűtsön minket, míg a másik a szexuális vonzalommal függ össze. Érdekesség, hogy kelet-ázsiai emberek általában nem produkálnak testszagot izzadáskor, mert hiányzik szervezetükből egy bizonyos fehérje, amelynek hatására a baktérium szagossá válik.

A fiatalság plusz egy titka [1] [1]> > > 

A szakemberek azt mondják, hogy az, hogy négyéves korunkig mennyi hőnek vagyunk kitéve, nagyban befolyásolja, hogyan izzadunk. Ezen kívül a tetoválás hatására az izzadtságmirigyek sérülhetnek, így a tetovált emberek általában kevésbé izzadnak. Egy mediterrán kutatás szerint állítólag forró fürdőkkel készíthetjük fel szervezetünket a forró klímára, ahogyan a forró italok hatására is kevésbé izzadunk. Lefekvés előtt pedig a szakember szerint érdemes dezodort használni, hogy kevésbé izzadjunk alvás közben.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/dezodor-ejszakai