Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Boldoggá tesznek-e a közösségi oldalak?

Az Indiana University friss kutatása szerint azok, akiknek sok ismerősük van a közösségi felületeken, boldogabbak, mint akiknek kevesebb. Sokan ezzel párhuzamosan azért érzik magukat kevésbé elégedettnek, mert kevesebb ismerősük, követőjük van.

„Az alapérzés elég tipikus, amit a többség gyakran átél a Faceboon, a Twitteren vagy épp az Instagramon: mindenkire többen kíváncsiak, mindenki remekül szórakozik. Már csak azért sem érdemes túl mélyre merülni a közösségi médiahálóban, mert a rögtön másokhoz kezdjük hasonlítani magunkat, és ez állandó szorongás forrása lehet” – mondja a kutatást vezető Johan Bollen, az Indiana University munkatársa.

Mivel kell hajat mosni a gyönyörű hajért? [0]> > > 

A kutatás egyik alapja az ún. „barátság paradox” elmélet, ami szerint többség úgy érzi, hogy a barátai népszerűbbek, mint ő maga. Sokan úgy gondolják ugyanis,hogy – akárhány ismerőssel is rendelkezik – jó eséllyel vannak az ismerősei között, akik nála jóval népszerűbbek. Az elemzésből kiderült az is, hogy a több ismerős nagyobb elégedettséget hoz, és ezek a felhasználók tényleg boldogabbak is. „Korábban még semmilyen tanulmány nem bizonyította, hogy a népszerűség ezeken a platformokon boldogságot is okoz” – teszi hozzá a szakember.

A fiatalság plusz egy titka [1] [1]> > > 

A kutatás során több mint 4,8 millió Twitter-felhasználóból indítottak egy algoritmust, ami alapján egy 39 110 felhasználóból álló hálót figyeltek meg, ez alapján vonták le a következtetéseket. A részletes eredmények a European Physical Journal Data Science c. szaklapban olvashatók.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/internetes-kozossegi-boldogtalansag