Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Az alacsony glikémiás étrend segít a szembetegségek elkerülésében is

Egy friss egérkísérlet azt mutatja, hogy a korral összefüggésbe hozható sárgafolt-elfajulás (makuláris degeneráció, AMD) elkerülhető a magas glikémiás étrend kiiktatása segítségével.

A glikémiás index azt mutatja meg, hogy egy táplálék-féleség a glükóz nevű cukorhoz képest mennyire emeli meg a vércukorszintet. A maximális érték 100, ekkor pontosan ugyanannyira emeli a vércukrot, az (elméleti) minimum pedig 0, ekkor semennyire sem. Így lehetséges, hogy bár hasonló mennyiségű szénhidrátot fogyaszt két személy, de mivel azok természete eltérő, a szervezetük eltérő mennyiségű vércukorterhelést kap.

Honnan tudható, hogy aranyerem van és nem valami más? [0]> [0]>>

Egyszerűen mondva: magas glikémiás étrend (75-100 közötti érték) esetén a szervezetet kevésbé terheljük meg cukorral, mint alacsony mellett. Az étrend és szerveztünk arra adott válasza alapján viszonylag pontosan megjósolható néhány betegség veszélye. A cukorbetegség és a glikémiás index kapcsolata közismert, azonban a korral összefüggésbe hozható sárgafolt elfajulás (ami az 50 éves kor fölötti látásvesztés leggyakoribb oka) úgy tűnik, szintén feliratkozott a listára.

A kezdetekkor a betegség homályos látással kezdődik, később pedig számos komoly kihívást okoz. A kutatók szerint az Egyesült Államokban 2050-re megduplázódik az AMD-vel küzdők száma, ez 2,07 millióról 5,44 milliós ugrást jelent. Az országban már most is elkeserítő a helyzet: az 50 éven felüli fehér felnőttek 2,5 százaléka 2010-ben már AMD-vel küzdött. Jelen kutatásban a szakemberek a korosodó egereket két csoportra osztották: a magas (40 egér), illetve az alacsony glikémiás étrendet fogyasztókra (19 egér). A két étrend csak a szénhidrátforrás tekintetében különbözött, és mindkét esetbe az étrend 45 százaléka szénhidrátból állt.

Sóval lehet fantasztikusan megszépülni, megmutatjuk >>> [1]

A rágcsálók hat hónapon át tartották az étrendet, majd vagy a magas glikémiás étrenden maradtak, vagy az alacsonyra váltottak. Mint kiderült, a magas glikémiás étrend az AMD számos tünetének kialakulásához vezetett, míg az alacsony glikémiás étrend csökkentette a tüneteket. Nem tudjuk, hogy hasonló eredmények az embernél is felfedezhetők volnának-e hosszútávon, ehhez további kutatásokra van szükség. Az eredmények a PNAS c. folyóiratban jelentek meg.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/glikemias-index-idoskori-szem