Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Nem az asztali sótartó a legveszélyesebb

Nem elég, ha nem teszünk az asztalra sótartót. A legtöbb amerikai (és feltehetőleg más országokban élők is) feldolgozott élelmiszerek formájában jut sóhoz, ami igen aggasztó tendencia. Szívünk egészségéhez minőségi sóbevitelre van szükség.

A szakemberek 450 amerikait vizsgáltak, és kiderült, hogy csupán napi sóbevitelük 10 százaléka származik otthon készült ételekből. Ennek a fele az asztalnál kerül az ételbe. Ezzel szemben a sóbevitel 71 százaléka kekszekből, chipsekből, kenyerekből származik, amelyet boltban veszünk meg, vagy étteremben fogyasztunk el.

„Ahhoz, hogy a magas vérnyomás, és a kapcsolódó betegségek elkerülhetők legyenek, szükség volna a napi sóbevitel 2,3 gramm alá szorítására. Még ennél is fontosabb, hogy a sóbevitel ne feldolgozott élelmiszerek formájában kerüljön a szervezetbe” – fogalmaz a kutatást vezető Lisa Harnack, a University of Minnesota munkatársa. A Circulation című szaklapban publikált anyag szerint a sóbevitel csökkentésével évente 32 ezer szívinfarktus és 20 ezer stroke lenne megelőzhető csak az Egyesült Államokban.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/sofogyasztas-minosegi