Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

A légszennyezés eddig nem ismert halálos kockázata

Azokban a nőkben, akik magas légszennyezettségű területen élnek, nagyobb valószínűséggel fejlődik ki mellrák, mint a kevésbé szennyezett területen élőkben.

A Floridai Egyetem kutatása közel 280,000 nő életkörülményeit vizsgálták és azt találták, hogy azok mellének mirigyállománya, akik szennyezett levegőnek (főleg szálló pornak) voltak kitéve, nagyobb eséllyel változott meg. A mellrák ismert rizikófaktora a mell mirigyállományának szerkezete; akiknek mirigyállománya sűrűbb, hatszor valószínűbb, hogy kialakul náluk a kór.

Az amerikai kutatás az első, amely rávilágított a levegőszennyezés és a mell károsodásának kapcsolatára. Azt is megtudták állapítani, hogy a dízelautók károsanyag kibocsátása a legproblémásabb. Az orvosszakértők korábban már számos betegséget, mint asztma, szívbetegség, illetve demencia kialakulásához a dízeles autók által kibocsátott légszennyező anyagokat kapcsolták, de ez az első, hogy a mellrákkal való összefüggését is igazolták.

Szappanos hajmosással a hajszálak megerősödnek > > >  [0]

A kutatók 279,967 amerikai nő mammográfiai felvételeit vizsgálták meg. Azok a nők, akik mirigyállománya sűrűbb volt nagyobb valószínűséggel éltek olyan helyen, ahol magas a légszennyezettség. A tanulmány vezetője, Dr. Lusine Yaghjyan hozzátette, hogy a korábban földrajzilag megkülönböztetett emlőelváltozások részben a bel- és külvárosban megfigyelhető különböző légszennyező anyagokkal magyarázhatóak. A tudósok szerint PM2.5 légszennyezés, vagyis a szálló por 2,5 mikrométer alatti részecskéi gyengítik a test hormonjait, amivel előidézik a mell különböző sejtjeinek elburjánzását. A mellben található sűrűbb részek több mirigyszövetet és kevesebb zsírt tartalmaznak, ennek ellenére tapintásra általában nem különbözik az egészségestől. Ráadásul a rutin ellenőrzések során nagyon nehéz kiszűrni a daganatot, ami azt jelenti, hogy 18-szor valószínűbb, hogy már csak a tünetek alapján állapítható meg, hogy kialakult a mellrák.

A brit Breast Cancer Care klinikai ápoló specialistája, Catherine Priestley szerint jelentős előrelépés az új felismerés, hogy olyan külső tényező, mint a légszennyezés növeli a mellrák kialakulásának kockázatát. Ennek ellenére a szakértő szerint a mellrák egy nagyon komplex kór, így nem lehet kiemelni egy kiváltó okot. Sőt a fő kockázati tényezőkön nem is tudunk változtatni, mint például azon, hogy nőnek születtünk, illetve azon, hogy öregszünk vagy, hogy a családunkban már fordult elő rákos megbetegedés. A kutatás eredményei elgondolkoztatóak, ennek ellenére tisztázatlan a közvetlen kapcsolat a levegő szennyezettségének szintje és a mellrák között, ezért további kutatások szükségesek. A tanulmány Breast Cancer Research folyóiratban jelent meg.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/szmog-mellrakos