Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Melyik társadalmi csoportban nagyobb a strokeveszély?

Bár nem kényszerülnek szembenézni napi szintű stresszel a munkahelyen, az állásnélküliek körében nagyobb a stroke kialakulásának esélye, mivel folyamatosan a jövedelem hiánya miatt szoronganak – mutat rá egy friss japán kutatás.

A szakemberek közel 42 ezer ember adatait vizsgálták, akiknek életkora 40 és 59 év között alakult. Az Oszakai Egyetem munkatársai 15 éven át figyelték az alanyokat. Kiderült, hogy a gyakran munkanélküliséggel küzdők között nem csak az állandó bevételhiány miatti aggodalom, hanem az ülő életmód is növelte a stroke-veszélyt. Ezzel együtt persze nem állítható biztosan, hogy kimondottan a munkanélküliség az, ami a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát növeli.

A [0]mi "az így maradj fiatal" cikkekből kimaradt  [0]

A munkanélküli férfiak 60 százalékkal nagyobb eséllyel nézte szembe stroke-kal, mint dolgozó társaik, míg a nők esetében az az arány valamivel jobb. Igaz, a nők esetében a kevesebb stroke viszont gyakrabban volt halálos kimenetelű: a munkanélküli nők 150 százalékkal nagyobb eséllyel haltak bele a rohamba, mint folyamatosan alkalmazásban élő társaik. „Elmondhatjuk, hogy a munkahelyi biztonság a produktív évek során a stroke kockázatát jelentősen csökkenti” – – mondja a kutatást vezető Hiroyasu Iso professzor.

Szappanos hajmosással a hajszálak megerősödnek   [0]

Az anyag a Stroke című szaklapban került publikálásra.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/munkanelkuliseg-strokeveszely