Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Pajzsmirigyzavar esetén van, hogy jódszegény diétára van szükség

Sokan úgy gondolják, ha valakinél pajzsmirigybetegséget diagnosztizálnak, akkor a gyógyszeres kezelés mellett a plusz jód bevitele sokat javítana az állapotukon. Pedig vannak olyan zavarok – pl. pajzsmirigygyulladás, autoimmun zavarok-, amikor a jód többet árt, mint használ. Sárga Diána, a Budai Endokrinközpont dietetikusa a jódszegény étrendet ismerteti.

Jód pajzsmirigyzavar esetén- barát vagy ellenség?

A jód a pajzsmirigy működéséhez elengedhetetlen nyomelem, ugyanis a mirigy hormonjainak alkotórésze, és képződésükhöz nagy mennyiségű jódra van szükség. Azonban a plusz jód bevitele nem minden esetben vezet eredményre, sőt, van, hogy csak ront az állapoton.

Elménket élesítő ételeink > > > [0]

A jódhiányos afrikai területeken végzett jódozási programmal szerencsére csökkent a golyvások száma, viszont növekedett az autoimmun pajzsmirigybetegségben szenvedőké. A betegségre genetikailag fogékonyak számára ugyanis a jód mind gyulladást, mind alul/túlműködést is kiválthat. Az alulműködésben szenvedők többsége egy autoimmun betegségben, Hashimoto-kórban szenved. A kiváltó ok, amely lehet pl. a jód, hatására TPO enzim elleni autoantitestek jelennek meg a szervezetben, amely a pajzsmirigy károsodásához vezet.

A tavaszi bőr is legyen gyönyörű és bársonyos > > > [0]

Jódszegény diéta

Jódot legnagyobb arányban a tengeri halak, kagyló, tengeri herkentyűk, a jódozott só, vagy ezzel készült termékek, tej és tejtermékek tartalmazzák. Növényi élelmiszerek jódtartalma jelentősen függ a talaj jódtartalmától. Magyarországon a talaj összességében jódszegénynek tekinthető- mondja Sárga Diána, a Budai Endokrinközpont dietetikusa. Amennyiben nem – vagy nem kellő mértékben- javulnak a pajzsmirigy funkciói, érdemes lehet a kezelőorvosával egyeztetni arról, hogy vajon szükséges-e jódszegény diétát tartania. Amennyiben az orvosa úgy rendeli, hogy a pajzsmirigy kezelésének fontos része a jódszegénység előfordulhat, hogy bizonyos ételeket érdemes elkerülnie. Néhány étel, amelyeket jódszegénység esetén ajánlott fogyasztani, ill. kerülni:

Ezeket bátran fogyassza

friss gyümölcsök/zöldségek

sótlan magvak

tojásfehérje

friss húsok

cukor, lekvár, dzsem, méz, juharszirup (egészséges táplálkozásnak megfelelően mértékletesen javasolt)

növényi olajak

fűszerek, jódmentes só

Ezeket lehetőleg kerülje

jódozott só, tengeri só

tengeri halak, herkentyűk, algák, sushi

tejtermékek, tejcsokoládé

tojássárgája

szójabab, szójás termékek (szójaolaj megengedett)

jódtartalmú vitaminok, étrend kiegészítők

egyéb jódtartalmú termékek pl. gyógyszerek

magas jódtartalmú ásványvizek

E127 adalékanyagot tartalmazó élelmiszerek, mint pl. koktélcseresznye, gyümölcskonzervek,

Természetesen a diétának minden esetben személyre szabottnak kell lennie, amely összeállításában dietetikus szakember tud segítséget nyújtani. Bizonyos időközönként elvégzett



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/node/39015