Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Duplázzon!

Az Imperial College London tudósai szerint az ajánlott napi 400 g gyümölcs- és zöldségbevitel megduplázásával drámaian javulna ezen ételek egészségre gyakorolt jótékony hatása. Az már eddig is köztudott volt, hogy a rendszeres gyümölcs- és zöldségfogyasztás csökkenti a szívroham, a stroke és a rákos megbetegedések kialakulási valószínűségét, de a jelenleg ajánlott napi mennyiség felülvizsgálatával eddig még nem foglalkoztak kutatások.

A Dr. Dagfinn Aune vezetésével folytatott meta-analízis a jelenleg világszerte elérhető összes tanulmány kielemzésével zajlott, mely során több mint 2 millió ember egészségügyi adatai kerültek vizsgálat alá. Becsléseik szerint világszerte körülbelül 7,8 millió idő előtti haláleset lenne megelőzhető évente, ha az emberek napi 800 g gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanának. Tulajdonképpen már napi 200 g gyümölcs- és zöldségbevitel is számos betegség kialakulási valószínűségét csökkenti, de 800 g napi bevitel esetén ez a rizikócsökkenés nagyjából a duplájára (szívbetegségnél 24%-ra, stroke-nál 33%-ra, szív- és érrendszeri megbetegedéseknél 28%-ra, rák esetén 13%-ra, korai halálozást illetően pedig 33%-ra) növekszik. Dr. Aune szerint ezért a jótékony hatásért számos mechanizmus tehető felelőssé. A gyümölcsök és zöldségek csökkentik a koleszterinszintet, a vérnyomást és erősítik a vérerek és az immunrendszer ellenálló-képességét. Ezen kívül tápanyagban és antioxidánsban is gazdagok, mely szerepet játszhat a DNS-károsodások csökkentésében, így csökkentve a sejtek rákos elfajulásának valószínűségét.

A kutatók azt is megvizsgálták, mely gyümölcsöknek és zöldségeknek van az egészségre legjótékonyabb hatása. Azt találták, hogy az alma, a körte, a citrusfélék és saláták, a zöld leveles zöldségek, mint a spenót és a cikória, illetve a keresztesvirágú zöldségek, mint a brokkoli, káposzta és karfiol csökkentik a stroke, a szív-és érrendszeri betegségek és a korai halálozás rizikóját. A spenót, zöldbab, sárga zöldségek, mint például répa és paprika, illetve a keresztesvirágú zöldségek pedig mindemellett a rákos megbetegedések kialakulási valószínűségére is jótékony hatással bírnak.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/dupla-zoldsegadag