Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Halálos börtönévek?

Azok az emberek, akik börtönben töltenek éveket, nagyobb eséllyel lesznek rákosak, illetve halnak bele egyéb betegségbe – derül ki egy friss kanadai kutatásból.

„Egyértelmű, hogy a börtönben nagyobb az esélye bizonyos ráktípusok kialakulásának, és a betegek nagyobb arányban is halnak bele ezekbe a betegségekbe. Tudjuk, hogy a kanadai börtönökben élők nagyobb arányban dohányoznak és fogyasztanak alkoholt, azonkívül a HPV-fertőzések aránya is magasabb. Mindez kedvez a rákos betegségek kialakulásának” – mondja a kutatást vezető Dr. Fiona Kouyoumdjian, a torontói McMaster University munkatársa.

A kutatás során közel 50 ezer embert vizsgáltak a szakemberek, akiket Ontarióban ítéltek börtönbüntetésre 2000-ben. A kutatókat az érdekelte, hányan lettek rákosak ez idő alatt, és hányan haltak bele betegségükbe az elkövetkezendő 12 évben. Mint kiderült, 2012-re a férfiak 2,6, a nők 2,8 százaléka kényszerült rákdiagnózissal szembenézni a börtönben. A férfiak körében a tüdő-, prosztata-, végbél és torokrák volt a leggyakoribb, míg a nők esetében a mell-, tüdő- és méhnyakrák volt az uralkodó probléma.

A 12 éves kutatási periódus alatt a férfiak 1,1 százaléka és a nők 0,9 százaléka halt meg rákban. Miután minden tényezőt figyelembe vettek, kiderült, hogy a férfiak körében a rák kialakulásának valószínűsége 60, míg nők esetében 40 százalékkal magasabb, mint Ontario államban általában, ami egyértelműen azt mutatja, hogy a börtönkörülmények kedvezőtlenek, ha daganatos megbetegedési esélyekről van szó.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/bortonhalalozasrol