Az alkoholos májbetegség kialakulási folyamatának könnyebb megértése céljából a University of California, San Francisco kutatói rágcsálókon modellezték az alkalmi ivás és a rendszeresen nagy mennyiségű alkoholfogyasztás májra gyakorolt hatásának különbségeit. Összehasonlították az alkohol metabolikus hatását olyan egércsoportokon, amelyeket egyszeri alkalommal, illetve ismételten nagy mennyiségű alkohollal itattak olyan egerekkel, amelyek ismételten, mérsékelt mennyiségű alkoholt kaptak.
Az eredmények egyértelműen azt mutatták, hogy már a korlátozott mértékű alkalmi lerészegedések is megzavarhatják a májműködést, mely különböző fokú májkárosodás kialakulásához vezethet. Ez a tanulmány több szemszögből is rámutatott a korai májfunkciós zavarok kialakulására, beleértve a zsírmáj, a májanyagcsere enzim (CYP2E1) indukciója és a megemelkedess alkohollebontási folyamatok megjelenését.