Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Online kiközösítés

Gyakori az a közkeletű vélekedés, hogy azok a gyerekek, akiket a kortársaik csúfolnak és kiközösítenek, különféle online fórumokon találnak maguknak társaságot, ám a svédországi Göteborg Egyetem kutatói szerint ennek éppen az ellenkezője igaz, ezek a gyerekek ugyanis ezekről az oldalakról is pont ugyanúgy kirekesztődnek, ahogy a való élet helyszíneiről.

Svéd, izlandi és finn szakemberek Ylva Bjereld vezetésével az internetes és telefonos kommunikációs formákat vették górcső alá az érintett országokban élő gyerekek körében 2001 és 2010 között, a vizsgálatban összesen nagyjából 66 000 11, 13 és 15 éves diák vett részt. Az eredmények azt mutatták, hogy a gyerekek 81 százaléka 2010-ben naponta több mint három alkalommal lépett érintkezésbe a barátaival ezeken az eszközökön keresztül, ami a 2001-es adatokhoz képest 11 százalékos növekedést mutatott, ám a kiközösített, barátok híján levő gyerekek esetében ugyanezen időszak során nem jelentkezett növekedés e téren. Mindez arra utal, hogy ezek a gyerekek ma talán még sérülékenyebbek, mint régebben, mivel a mindennapi életnek egy igen nagy szeletéből – a digitális kommunikációból – nagymértékben kirekesztődnek.

Súlyos betegséget is gyógyít a 190 éve ismert gyógyvizünk> > > [0]

Amint arra Ylva Bjereld felhívta a figyelmet, ezeknek a gyerekeknek ma már az a néhány órányi iskolamentes időszak sem adatik meg, mint ami régen megvolt, amikor a suliból hazaérve végre nem kellett azzal szembesülniük, hogy senki sem akar barátkozni velük, hiszen most ugyanez folyik tovább az online világban.

Ennyiszer érné körbe a földet az évente elhasznált PET palackok száma>>> [0]

Korábbi kutatásokból tudjuk, hogy a kiközösített, csúfolt gyerekeknél gyakoriak a mentális problémák, ám ha ezek a gyerekek legalább az online fórumokon találnak maguknak kapcsolatokat, az a való életben is bátrabbá és életrevalóbbá teheti őket, és ezzel a lelkiviláguk is rendbe jöhetne. Ezért a szakemberek szerint amellett, hogy továbbra is minden erővel igyekezni kell megszüntetni az iskolákban a kiközösítéseket, a mégis perifériára szorult gyerekeknél elő kell segíteni az online jelenlétet, hogy a telefonjuk vagy a számítógépük segítségével ők is találjanak maguknak megfelelő társaságot, akár még barátokat is.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/online-kikozosites