Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Már napi egy korsó után is nő a prosztatarák kockázata

Egy friss kutatás során már napi 5 dl sör elfogyasztása is mintegy 23 százalékkal növeli a prosztatarák kialakulásának kockázatát. Mindez azt jelenti, hogy ha rákról van szó, nincs precíz egészségügyi határérték ivás tekintetében, ami még garantálná a biztonságot.

A prosztatarák a férfiak körében a leginkább gyakori ráktípus. A korábbi kutatások már bizonyították, hogy a túlzásba vitt alkoholfogyasztás növeli a betegség kockázatát, a férfiak eddig azonban nyugodtak lehettek, hogy napi egy sör még nem jelent problémát. Az ausztrál University of Victoria szerint ez a mítosz megdőlni látszik. A szakemberek 26 korábbi tanulmányt elemeztek, amelyek a prosztatarák és az alkoholfogyasztás összefüggéseit vizsgálták. Felfedezték, hogy azok a férfiak, akik napi két egységnyi szeszt fogyasztanak – ez 5 százalékos szesztartalmú sör esetén kb. 4,7 dl-nek vagy 175 ml bornak felel meg – 23 százalékkal nagyobb eséllyel kénytelenek szembenézni a prosztatarák kockázatával, mint azok a társaik, kik soha nem fogyasztanak alkoholt.

Állatbolondoknak itt a legjobb karácsonyi ajándék Amerikából  [1]

„Hosszú ideig alábecsülte a tudomány az alkohol romboló hatását, most azonban kezd kiderülni, hogy már az a néhány sör is növeli a kockázatot. Méghozzá olyan jelentős mértékben, amit nem lehet figyelme kívül hagyni” – mondja a kutatást vezető Tim Stockwell. Évente 47 ezer férfit diagnosztizálnak prosztatarákkal Nagy-Britanniában, és közülük 11 ezren halnak bele a betegségbe, hazánkban is igen gyakori a férfiak között: kb. hatezer új betegség alakul ki és 1500-an halnak bele.

Rákgyógyítás és tudomány - mi minden lehetséges ma? [1]

 



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/prosztata-alkoholfogy