Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

A gyömbérsör ártalmasabb, mint a kóla

Sokan a kólát tartják a leginkább ártalmas italnak, mivel magas koffeintartalma mellett rengeteg cukor is található benne. A gyömbérsör azonban lényegesen problematikusabb, még ha erről kevesen is tudnak: egy pohárnyiban 38,5 gramm cukor található. Ez nyolc teáskanálnyi cukornak felel meg.

A gyömbérsör mostanában divatos italnak számít (legalábbis az Egyesült Államokban és Angliában): kézműves üvegben árulják, hagyományos receptet emlegetnek, és különleges, gyógyhatású összetevőket is rebesgetnek egyes változatok esetében. Ennek ellenére a gyömbérsörben több cukor van, mint a magas cukortartalmáról híres Coca-Colában.

Rákgyógyítás és tudomány - mi minden lehetséges ma? [0]

A British Medical Journal friss kutatása szerint míg egy pohár kólában csupán 35 gramm cukor található, a gyömbérsör esetében ez a szám 38 gramm. A barnasör ehhez képest szelídebb, ha cukorról van szó: egy pohárban nagyjából 22,9 gramm lelhető fel, ami még mindig 4,9 teáskanálnyinak felel meg.

Állatbolondoknak itt a legjobb karácsonyi ajándék Amerikából  [1]

A különbség a gyömbérsör és a kóla között főként azóta szembeszökő, mióta egyre több üdítőt gyártó cég jelenti be, hogy csökkenti termékei cukortartalmát. A Tesco pl. legutóbb 4,8 gramm cukor per 100 ml-ben határozta meg a maximumot, míg korábban 9,7 gramm volt a hátérték. Miközben az üdítőitalokban lassanként világszerte csökken a cukor, a gyömbérsör még mindig rendkívül cukros, ami sokakban nem is tudatosodik. Mindez nem csak a fogak romlásához, de túlsúly kialakulásához is vezet.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/gyomber-kola