Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Tényleg elijesztenek az ijesztő képek a cigiken?

Amennyiben figyelemfelkeltő, hatásos képeket használnak a cigarettás dobozokon, amelyek a dohányzás veszélyeire figyelmeztetnek, több mint 652 ezer haláleset elkerülhető lenne a következő 50 évben az Egyesült Államokban. Csökkenne ezzel együtt a jelenlegi 92 ezer alacsony születési súlyú csecsemő száma, illetve a 145 ezer koraszülés és az 1000 hirtelen csecsemőhalál helyett is kedvezőbb statisztikákról beszélhetnénk az elkövetkezendő 50 évben.

A Georgetown Lombardi Comprehensive Cancer Center statisztikája szerint a markáns vizuális figyelmeztetés igen komoly hatással lehet az egészségünkre. Jelenleg már több mint 70 nemzet döntéshozói döntöttek úgy – illetve fontolgatják, – hogy a WHO által kidolgozott figyelmeztető rendszer keretein belül teszik kötelezővé a jövőben a dohányipari termékek forgalmazását. Ez azt jelenti, hogy míg jelenleg csupán szöveges figyelmeztetéssel találkoznak az amerikai dohányosok, hamarosan olyan képek is feltűnhetnek a szöveg mellett, amelyek rákos, kilyukadt tüdővel vagy koraszülött kisbabával figyelmeztetnek a dohányzás veszélyeire.

Vissza a jövőbe x - fájdalomcsillapítás a háborúból>>> [0].

A SimSmoke nevű dohánypolitikai kommunikációt ellenőrző modellre épülő tanulmány a korábbi kommunikációs stratégiákat épp úgy elemezte, mint ahogy a jövőbeni stratégiákkal kapcsolatos felméréseket is elvégezte. Ez egyértelműen megmutatja, hogy azokban az országokban, ahol régóta adott a megrázó grafikai információval kísért cigarettásdoboz, ott valóban visszaesett a dohányzók aránya. Ausztrália, Kanada és az Egyesült Királyság mind a pozitív példák között szerepelnek.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/elrettentokepek