Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Videojátékok is ösztönözhetik káros szokásokra a tiniket

A Nottingham Egyetem szakemberei a legnépszerűbb videojátékokat vették górcső alá abból a szempontból, hogy milyen mértékben fordul elő bennük dohányzás, illetve alkoholfogyasztás, és ezek mennyire befolyásolják a – zömmel tinédzserkorú – felhasználók hozzáállását ezekhez a termékekhez a való életben.

A Cyberpsychology, Behavior and Social Networking című lapban közzétett tanulmány során a kutatók a 2012/13-as évad 32 legnépszerűbb játékát vizsgálták meg az Egyesült Királyságban, valamint az öt légnépszerűbb játékból a YouTube-ra feltöltött kivágott jeleneteket is kielemezték. Valamennyi vizsgált játékban olyan avatárokkal kellett játszani, melyek kinézetre és viselkedésre is hasonlítottak a valódi emberekhez.

A kutatás során a szakemberek kimutatták, hogy a játékok 44 százalékában fordult elő alkoholfogyasztás vagy dohányzás, ám ezekről a Video Standards Council, amely a játékok korhatár-besorolásáról dönt – nem kapott semmilyen információt. A kutatók több mint ezer angol tinédzsert kérdeztek ki arról, hogy játszanak-e a felmérésben szereplő bármelyik játékkal, továbbá dohányzási és alkoholfogyasztási szokásaikról is érdeklődtek, és az eredmények azt mutatták, hogy azok a 11-17 év közöttiek, akik olyan játékokkal játszottak, melyekben ezek a viselkedésformák megjelentek, kétszer nagyobb arányban maguk is éltek ezekkel a szerekkel, vagy legalábbis már kipróbálták őket.

Ezért jó szappannal hajat mosni>>>      [1]

A legnagyobb mértékben a Grand Theft Auto V és VI tartalmazott alkoholfogyasztást és dohányzást, ezt követték a Call of Duty Black Ops II, a Call of Duty Modern Warfare 3 és az Assassin’s Creed III. Dr. Joanne Cranwell pszichológus úgy véli, ezekre a online játékokra a szülőknek jóval kisebb rálátásuk van, mint az egyéb médiafelületekre, így a szülők több mint felének minden bizonnyal fogalma sincs arról, hogy gyermekük mivel is játszik szabadidejében. Ráadásul, mivel a korhatárbesorolásnál sem veszik figyelembe ezeket a tartalmakat, egy 12-es korhatárú játékok teljes nyugalommal a gyermekük kezébe adnak, nem sejtve, hogy annak tartalma milyen káros hatással lehet rájuk.

A szakemberek szerint fontos lenne, hogy a különféle videojátékokban a gyártók visszaszorítsák az alkoholfogyasztást és a dohányzást, amennyiben pedig ezek a káros szokások megjelennének a játékban, azt a tájékoztatóban egyértelműen fel kellene tüntetni, és a korhatár-besorolásnál is figyelembe kellene venni.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/videojatekok-alk-cig