Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Esélyek combnyaktörés után

Az idősek életében a combnyaktörés meredeken megváltoztatja az életet: legtöbbjük a korábbi fizikai aktivitás és önállóság szintjére sosem tér vissza.

„Mindannyian reménykednek a teljes felépülésben, azonban az esetek kevesebb, mint felében következik be” – nyilatkozta Dr. Victoria Tang, a kutatás vezető szerzője. „Az eredmények alapján a 85 éven felüliek körében, akik még más egészségügyi problémával is küzdenek, a felépülés valószínűsége még alacsonyabb. Reális célt kell felállítani a terápia során, így a kezelés közben a családtagok is felkészülhetnek a jövőbeli feladatokra és szükségletekre” – tette hozzá Tang, a University of California időskori rehabilitációs program egészségügyi igazgatója.

Ezért jó szappanal hajat mosni>>>    [1]

Az időskori combnyaktörés kockázata a csont gyengülésével nő. A U.S. Centers for Disease Control and Prevention adatai szerint évente 300.000 65 éven felüli ember kerül kórházba combnyaktörés miatt az Egyesült Államokban. Tang és munkatársai 730, 65 év feletti törést szenvedett beteget vizsgáltak. Felmérték minden résztvevő általános egészségügyi állapotát és fizikai aktivitását a baleset előtt és után is. Az eredmények alapján a teljes felépülés esélye kevesebb, mint 50 % volt, függetlenül a sérülés előtti állapottól. Emellett a betegek csupán egyharmada térhetett vissza a korábbi önálló életéhez. „A klinikai tapasztalatom alapján azok, akik nem térnek vissza az önálló életükhöz segítségre szorulnak a fürdésben, öltözködésben, mindennapi dolgokba” – tette hozzá Tang. „Néhányan otthoni ápolást igényelnek, néhányan szociális otthonba kell, hogy költözzenek.

Az idősek combnyaktörésének több, mint 95 %-a esés miatt következik be, és négyből három sérülés nővel történik. Megelőzésként az idősebb korosztálynak ajánlott egyeztetnie az orvosával a lehetőségekről, mint például D-vitamin szedésről, csontritkulás irányába való vizsgálatról, illetve a szédülést és álmosságot okozó orvosságok alternatíváiról (növelik az esés valószínűségét). Emellett láberősítő és egyensúlyfejlesztő gyakorlatok elvégzése, illetve a lakásban kapaszkodók felszerelése javasolt. Az eredmények a Journal of General Internal Medicine című kiadványban jelentek meg.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/combnyaktoreselyek