Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Unja az izzadást?

Az állandóan izzadt hónaljak és a folyamatosan gyöngyöző homlok nemcsak kellemetlen, hanem további bőrgyógyászati problémákat is okozhat, állítja egy bőrgyógyász, és sokan nem is sejtik, hogy problémájukat esetleg a gyógyítható hiperhidrózis nevű betegség okozza.

„A legtöbb sokat izzadó ember nincsen tisztában azzal, hogy egy hiperhidrózis névre hallgató, gyógyítható orvosi problémája van” – fejtette ki dr. Jenny Eileen Murase, a University of California San Francisco-i Orvosközpontjának bőrgyógyász szakorvosa. „Ha úgy érzi, hogy túl sokat izzad, kérdezzen rá egy bőrgyógyásznál arra, hogy ez normális-e az ön esetében. A bőrgyógyászok azon kevés orvosok közé tartoznak, akik pontos képzésben részesültek a hiperhidrózis diagnosztizálásában és kezelésében” – tette hozzá Murase egy, az American Academy of Dermatology által jegyzett beszámolóban.

Só, ami megszépít > > >  [1]

A szakember a fentieken kívül az alábbi hasznos gyakorlati tanácsokkal szolgál a sokat izzadóknak. Először is dezodor helyett izzadásgátlót használjanak, amit a testfelületük tetszőleges, túlzottan izzadó pontjain is el tudnak helyezni. Másodszor, ha valakinek a lábfeje izzad túlnyomóan, olyan cipőt viseljen, ami nem gátolja a levegő szabad mozgását. Zárt cipő esetében ilyen a valódi bőrből készült, illetve gyapjú zokni helyett speciális, az izzadságot „taszító” zoknit érdemes viselni, valamint két nap egymás után nem ajánlott felvenni ugyanazt a cipőt, időt engedve annak teljes kiszáradására. Végezetül érdemes naplót is vezetni arról, hogy mikor izzadunk erőteljesebben, mert akkor megpróbálhatjuk elkerülni ezeket a helyzeteket. A leggyakoribb kiváltó okok a meleg, a kellemetlen helyzetek, továbbá bizonyos élelmiszerek, például a koffein, illetve a csípős szószok.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/node/38303