Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

A bacon is okozhat migrént?

Megvan az esélye annak, hogy a bacon és a virsli – valamint egyéb feldolgozott húsok hatására – nagyobb az esélye a migrén kialakulásának, illetve gyakoribbak is ezek a rohamok.

Világszerte több millióan szenvednek migrénes rohamoktól: háromnegyedük nő. A páciensek látászavarokkal, szédüléssel, hányással és görcsös felfájással küzdenek. A különféle gyógyszerek csak bizonyos esetekben hatékonyak, sokszor semmi sincs, ami csillapítaná a tüneteket. A University of California munkatársai felfedezték, hogy a migréntől rendszeresen szenvedők szervezetében bizonyos baktériumok nagyobb arányban vannak jelen. Főként arról a baktériumfajtáról van szó, amely a szájban és a bélben a nitrátok feldolgozásáért felelős.

Ez a baktérium a nitrátokat nitritekké alakítja, amiből nitrogén-monoxid lesz, amely a jelek szerint kedvező táptalaja a migrénes rohamok kialakulásának. Ezt bizonyítja a tény, hogy ötből négy olyan beteg, aki nitrát tartalmú gyógyszert kapott, mellékhatásként súlyos fejfájásról számolt be. A kutatás során 172 nyál- és 1996 székletmintában fedezte fel a baktériumot. „A nitrátot csökkentő baktérium a szájüregben található meg. Nem állíthatjuk biztonsággal, hogy ez a baktérium okozza a migrént, hiszen előfordulhat, hogy más módon kapcsolódik a jelenséghez. Ennek feltérképezéshez további kutatásokra van szükség” – mondja a kutatást vezető Dr. Embriette Hyde. Emellett fontos tudni, hogy a migrént okozó ételek – a csokoládé és a bor – nitrátokban különösen gazdagok.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/migren-bacontol