Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

A lombikfiúk spermájával baj lehet

Lehetséges, hogy rosszabb minőségű spermája van a mesterséges megtermékenyítés útján született férfiaknak, mint azoknak, akik természetes módon fogantak – derül ki a belga Vrije Egyetem friss kutatásából.

„Volt alkalmunk kezelni olyan párokat, ahol a férfinak abnormális spermája volt, tehát nem túl meglepő, hogy fiuk spermaminőségére is hatással volt ez a tény” – mondja a kutatást vezető Dr. Andre Van Steirteghem, a brüsszeli Vrije Egyetem munkatársa. A kutatás során 54 fiatal férfi spermájának minőségét vizsgálták meg. Mindegyük mesterséges megtermékenyítés útján jött a világra, és kiderült, hogy ezeknek a férfiaknak spermakoncentrátuma lényegesen rosszabb minőségű – kevésbé mozgékony – spermát tartalmaz, mint a természetes úton fogant kortársaiké.

Sóval a szemráncok ellen> > >    [0]

Kiderült az is, hogy főként az intracitoplazmatikus spermium injekció (ICSI) nevű módszer segítségével fogant férfiak azok, akik között háromszor gyakoribb a 15 millió per milliliter alatti spermakoncentrátum, ami a WHO szerint normális értéknek számít. Az anyag ezzel együtt nem bizonyította azt, hogy maga a termékenységi kezelés az, amely miatt a spermával kapcsolatos problémák felmerültek. A gyenge spermaminőség ugyanakkor nemzőképtelenséget sem jelent feltétlenül: van esély rá, hogy ezek a férfiak akár természetes úton is teherbe ejtsék partnerüket. A kutatás a Human Reproduction című szaklapban került publikálásra.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/lombikfiuk-sperma