Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

A magzatra is hatnak a kismama antidepresszánsai

Azoknál a gyermekeknél, akiknek édesanyjuk a várandósság alatt antidepresszáns kezelésben részesült, nagyobb a valószínűsége a beszéd és nyelvi zavarok kialakulásának.

A Columbia Egyetem kutatói azt találták, hogy azoknál az anyák gyermekeinél, akik terhességük alatt legalább két alkalommal vásároltak (váltottak ki) ún. szelektív szerotonin visszavételt gátló (SSRI) antidepresszáns gyógyszereket, 37%-kal nagyobb valószínűséggel alakult ki beszéd- és/vagy nyelvi zavar. A terhesség alatti SSRI szedés és a gyermekek mozgása valamint iskolai teljesítménye között nem volt kimutatható kapcsolat. A következtetéseket mintegy 850 ezer, 1996 és 2010 között történt finnországi gyermekszülés 3 éves utánkövetése alapján vonták le. A tanulmány összefüggést mutatott ki, de ok-okozati összefüggést nem tárt fel. A szakértők hangsúlyozzák, hogy kicsi az általános kockázat.

A közlemény kapcsán Dr. Andrew Adesman, a Cohen Children’s Medical Center gyermekek fejlődésével és viselkedésével foglalkozó részlegének igazgatója hangsúlyozta, hogy nem szabad elfeledkezni arról, hogy a beszéd- és nyelvi zavarok előfordulási gyakorisága nagyon alacsony volt az utódvizsgálatoknál – beleértve azokat csecsemőket is, akik a születésük előtt már ki voltak téve SSRI hatásnak. Adesman megjegyezte, hogy még ha van is egy mérsékelten emelkedett kockázat, a várandósok depressziója nem maradhat kezeletlenül, hiszen ez is egy jelentős kockázat az anyára nézve. Dr. Jennifer Wu a New York-i Lenox Hill Hospital nőgyógyásza hangsúlyozta, hogy fontos a megfelelő mérlegelés. Míg az utódokra vonatkozó kockázat ténylegesen alacsony, vannak sajnos olyan kismamák, akiknél a súlyos depresszió vagy egyéb pszichiátriai zavar miatt elengedhetetlen az SSRI terápia folytatása.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/antidep-kismama-magzat