Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Csínján a vízipipával!

A New York Egyetem szakembere, dr. Michael Weitzman munkatársaival az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő vízipipázás jelenségét járta körbe az Egyesült Államokon belül, mivel felmérések alapján kimutatható, hogy az utóbbi időben megduplázódott az eszköz használóinak száma az országban.

Amint az a Nicotine & Tobacco Research című lapban közzétett tanulmányból kiderül, a 18 és 24 év közöttiek húsz százaléka vízipipázik rendszeresen, vagyis nagyjából ugyanannyian, ahányan dohányoznak. A vízipipára ugyanúgy rá lehet egyébként szokni, mint a cigarettára, és hasonló egészségügyi következményekkel is jár, a köztudatban mégis az él, hogy ez egy jóval biztonságosabb élvezeti cikk, ezért elfogadottsága is jóval nagyobb, mint a cigarettáé. A kutatás arra is rámutat, hogy míg a cigaretta inkább az alacsonyabban iskolázott, szegényebb körülmények között élők soraiban népszerű, addig a vízipipa a magasabban képzett, magasabb jövedelmű, elsősorban szingli férfiak körében közkedvelt.

A szakemberek a tanulmányban arra is javaslatot tettek, hogy a vízipipa használatát is a cigarettához hasonlóan szabályozni kellene, és azzal kapcsolatban is érdemes lenne vizsgálatokat végezni, vajon a vízipipafüst passzív belélegzése nem jár-e valamilyen egészségkárosító következménnyel hasonlóan a passzív dohányzáshoz.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/nepszeru-veszelyes-vizipipa