Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Kutyával az extra kilók ellen

A többség számára komoly előrelépést jelent az extra kilók leadásában, ha beszerez egy kutyát, amelyet gyakran sétáltathat. Úgy tűnik azonban, hogy a legbiztosabb módszer erre a dán dog: minél nagyobb ugyanis a kutya, annál jobban átmozgatja az embert sétáltatás közben.

A kutya azért tökéletes motiváció ahhoz, hogy gazdája megszabaduljon túlsúlyától, mert a felelős ebtartó akkor is sétára indul, ha egyébként a legszívesebben a négy fal között lustálkodna. Ezt a jelenséget a szakértők egyszerűen csak Lassie-effektusnak nevezik. A jelenség egy fontos tényezője a kutya mérete. Egyrészt ugyanis a gazdinak meggyőződése, hogy a nagytestű kutyának igenis szüksége van a mozgásra, méghozzá a kiadós mozgásra, ráadásul a méretes állat valóban alaposan át is mozgatja az embert.

Az Egyesült Királyságban 8 millió háztartásban él kutya, de nem mindegyik gazdi sétáltatja ezeket az ebeket. Főként azok viszik a cudar időjárási körülmények ellenére is sétálni kedvencüket, akiknek nagytestű kutyájuk van. A világ egyik legnagyobb méretű kutyája kétségkívül a dán dog. „Fontos, hogy akinek kutyája van, az általában lényegesen többet mozog, mint az átlag. Ennek olyan pozitív egészségügyi hatásai vannak, amelyekről már muszáj szót ejteni” – mondja a kutatást vezető Dr. Carri Westgrath, a Liverpooli Egyetem munkatársa.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/setakutyas