Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Vörösbor, csoki, mogyoró: baktériumok ellen is segít

A vörösbor egyik összetevője, a rezveratrol segít abban, hogy az asztmát, a krónikus obstruktív tüdőbetegségeket és a középfülgyulladást okozó bakteriális kórokozók ne okozhassanak gyulladásos tüneteket – derül ki a Georgia State University friss kutatásából.

A Scientific Reports című szaklapban publikált kutatás szerint a szőlőben – ezáltal pedig vörösborban – is megtalálható rezveratrol segít a légúti betegségekhez kapcsolódó gyulladás elkerülésében, az esetleges tünetek csökkentésében. Az eredmények azt súgják, hogy az összetevő széles körben használható a gyógyászatban, mivel számos pozitív egészségügyi hatása van. „Egyértelműen sikerült kimutatni, hogy a rezrevatrolnak gyulladáscsökkentő hatása van. Noha ezt a teóriát egyértelműen igazolták a kutatások, azt egyelőre nem tudjuk, hogy pontosan milyen módon fejti ki hatását az összetevő” – mondja a kutatást vezető Dr. Jian-Dong Li, a Georgia State University munkatársa.

A rezveratrol nem flavonoid típusú, a polifenolok közé tartozó vegyület, amely főként a vörös szőlőben, vörösborban, magban, kocsányban található meg, de jelentős mennyiségben tartalmaz rezveratrolt a kakaó, az étcsokoládé és a mogyoró is. A szakemberek szerint valószínű, hogy a rezrevatrol abban segít, hogy a gyulladást okozó MyD88-at szabályozza a szervezetben.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/rezveratrol-ujabb