Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Ön vajon tudja, hogy valójában mennyit dohányzik?

A Carcinogenesis című folyóiratban megjelent új tanulmány a passzív dohányzás mértékét mérni képes biomarker új használati lehetőségét mutatja be.

A kotinin, a nikotin metabolitja, egy biológiai marker, melynek segítségével sokkal pontosabban felmérhető a passzív dohányzók száma, mint a korábbi kérdőíves módszerrel. Általa alátámasztható az igény a fokozott szűrésekre és a dohányzást szigorító intézkedésekre.

A vizsgálatban 20175 nem dohányzó egyén halálozásának elemzését végezték el. Figyelembe vették a vizsgálatban részt vevők nemét, etnikai hovatartozását, legmagasabb iskolai végzettséget, testtömeg-indexet és a dohányzási szokásaikat. A korrigált elemzés során egyértelműen kimutatható volt a magasabb kotinin szint és koraibb halálozás közötti összefüggés. Ezt elvesztett életévekben mérték ( YLL – years of life lost). A metabolit koncentrációját tekintve a legkisebb negyedbe eső embereknél ez a szám YLL=5.6, a legmagasabban pedig YLL=7.5 volt.

Raja Flores a Mount Sinai Icahn School of Medicine mellkassebészeti részlegének professzora elmondta, hogy a tanulmány alapvető megállapítása az, hogy a nem dohányzók sokszor nincsenek is tudatában annak, hogy passzív dohányzásnak – ezáltal pedig a tüdőráknak és egyéb dohányzással kapcsolatos megbetegedésnek – vannak kitéve. Ez abból derül ki, hogy míg a kérdőívekben nem jelezték, hogy passzív dohányzásnak lennének kitéve, kimutathatóan magasabb volt vérükben a kontinin koncentráció. A fenti megállapítások után fontos közegészségügyi feladat a minél nagyobb füstmentes élettér kialakítása, mely maga után vonja majd a populációban a kotinin szint csökkenését és végül javítja a halálozási mutatókat.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/passzivdohanyzas-biomarker