Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Aki korán kel, jobb szexre lel?

Az erős fény növeli a tesztoszteron szintet és nagyobb szexuális kielégülést eredményez a csökkent libidójú férfiaknál.

A 40 éves kor feletti férfiak jelentős részét érinti a szexuális érdeklődés csökkenése, mely a tanulmányok szerint összefüggést mutat az évszakok váltakozásával. Ez a megfigyelés szülte a gondolatot, hogy a környezeti megvilágítás hozzájárulhat a szexuális vágy fokozásához. A Sienai Egyetem kutatócsoportja vizsgálta az erős fényre adott szexuális és fiziológiai válaszreakciókat. Azt találták, hogy a rendszeres, kora reggel alkalmazott fényterápia használata – melyet az ún. szezonális affektív zavarok kezelésében alkalmaznak – emeli a tesztoszteronszintet és a szexuális elégedettség szintjét.

A prof. Andrea Fagiolini által vezetett kutatásban olyan férfiakat vizsgáltak, akiknek csökkent a libidójuk. Ennek mértékét egy 10-es skálán kellett maguknak meghatározniuk. A vérből pedig tesztoszteron szintet mértek. Ezt követően 2 csoportra osztották őket. Az egyik csoport megfelelő fényterápiában részesült, melyet egy speciálisan kialakított fény dobozzal biztosítottak, a másik csoportnál – a kontroll csoportnál- szintén alkalmaztak hasonló dobozt, csak az lényegesen kisebb fénykibocsátással rendelkezett. Jelentős különbség mutatkozott az eredményekben. A kezelés előtt, a két csoport átlagos szexuális elégedettségi pontszáma mintegy 2 volt a 10-ből. A kezelés után az aktív fényterápiában részesültek pontszáma gyakorlatilag megháromszorozódott- 6,3 körül alakult, míg a kontroll csoportban ez a szám 2,7 volt.

A vér tesztoszteron szintje a kontroll csoportban nem változott a kezelést követően. Az erős fénynek kitett csoportban jelentős változás volt tapasztalható – 2,1 ng / ml-ről 3,6 ng / ml-re nőtt két hét kezelés után. Az emelkedett tesztoszteron szint a magyarázata a megnövekedett szexuális kielégülésnek. Az északi féltekén a szervezet tesztoszteron termelése novembertől áprilisig csökken, majd emelkedik és a csúcsát októberben éri el, mely változásokat a szaporodási ráta is hűen tükrözi.

A fényterápia alkalmazásával gyakorlatilag a természet hatását utánozták.Ennek a megfigyelésnek számos magyarázata lehet, melyek közül a legvalószínűbb, hogy fény hatására gátlódik a tobozmirigy működése, ami a tesztoszteron emelkedését és egyéb hormonális hatásokat eredményez. A nemi vágy csökkenésének kezelése függ a kiváltó októl – hormon injekció, antidepresszánsok és egyéb gyógyszerek állnak rendelkezésre. A kutatók úgy vélik, hogy a jövőben a fényterápia előnyeit kihasználva csökkenteni lehetne a gyógyszerhasználat káros mellékhatásait.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/jobbszex-reggelifeny