Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Horkol? Veszélyben lehet a forgalomban!

Azok, akik alvási apnoéval küzdenek, általában problematikusan, akadozva vezetnek, s emiatt veszélyben lehetnek a forgalomban.

A brit St. James’ University Hospital friss kutatása szerint azok, akik ezzel a speciális alvászavarral küzdenek, nagyobb valószínűséggel buknak meg a vezetést szimuláló teszteken. A sávtartás volt a leggyakoribb probléma a forgalomban, amivel az alvási aponéval küzdők kénytelenek voltak szembenézni. Az alvási apnoé egy olyan alvászavar, ami légzéskimaradással társul éjszakánként, aminek hatására a páciens gyakran álmos napközben, és ez a teljesítményére is negatív hatással van.

Mi lehet a bajom? 8 otthoni gyorsteszt, ami biztosan választ ad >>> [0]

A kutatás során 129 felnőttet vizsgáltak, akik kezeletlen alvási apnoéval küzdenek, míg a kontrollcsoport 79 alvási apnoe nélkül élő emberből állt. Mindannyian tesztet töltöttek ki a vezetéssel kapcsolatban, majd mindannyiukat szimulátoros módszerrel tesztelték. A kísérlet során al alvási apnoésok többsége jelezte, hogy vezetett már álmosan, olyan is akadt, aki bevallotta, hogy egy-egy pillanatra el is bóbiskolt már a volánnál. A vizsgálat legfontosabb eredménye, hogy az alvási apnoésok kevésbé jól tartják a közlekedési sávokat. „A sávtartással kapcsolatos problémák meglehetősen veszélyesek, és minden jel arra mutat, hogy az alvási apnoésok körében gyakoribb jelenségről van szó, mint a kontrollcsoport esetében” – mondja a kutatást vezető Dr. Akshay Dwarakanath.

A szakember szerint ezek az emberek fokozottan veszélyeztetettnek számítanak a balesetek magasabb kockázata miatt, ezért érdemes mielőbb tesztelni, hogy mennyire rossz az állapotuk.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/horkolas-kozlekedesi-veszely