Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

A kopaszság öregít

Egy friss felmérés kimutatta, hogy a kopaszodó férfiakat idősebbnek és kevésbé jóképűnek látják mások. Amikor azonban ugyanezek a férfiak hajbeültetésben részesültek, a szemlélők fiatalabbnak és vonzóbbnak tartották őket.

„A hajbeültetésben részesült személyeket ezen kívül sikeresebbnek és megközelíthetőbbnek is tartották a felületes szemlélők, mint a hajbeültetés előtt álló férfiakat” – tette hozzá a JAMA Facial Plastic Surgery című szaklap augusztus 25-i számában megjelent kutatás vezetője, Dr. Lisa Ishii, a baltimore-i Johns Hopkins Orvosi Egyetem munkatársa. A férfiak öregedéssel összefüggő hajhullásának egyik specialistáját egyáltalán nem lepte meg ez az eredmény. „Ez a kutatás ismét alátámasztotta azt, amit egy ideje már tudunk. Tisztában vagyunk azzal, hogy a férfiak többsége vonzóbbnak érzi magát, amikor több haja van, és ebben a felmérésben a szemlélők is egyetértettek ebben velük” – mondta Dr. Katy Burris, a manhasseti Northwell Health központ bőrgyógyásza.

A kutatásba 122 tizennyolc és ötvenkét év közötti felnőttet vontak be, akiket arra kértek, hogy nézzék meg 13 férfi egymás mellé helyezett fényképét. Heten közülük öregedéssel járó hajhullásban szenvedtek, de aztán hajbeültetési beavatkozásnak vetették alá magukat. Mindegyik szemlélőnek megmutatták az „előtte” és az „utána” képeket is. A másik hat férfi nem vetette alá magát hajbeültetésnek, és az ő fényképeiket összehasonlítás céljából használták fel. A nézőket arra kérték, hogy értékeljék a képen látható férfiakat a feltételezett életkoruk, vonzerejük, valamint sikerességi és megközelíthetőségi szintjük alapján. Az eredmények azt mutatták, hogy a hajbeültetésen átesett férfiak minden területen jelentősen magasabb pontszámokat értek el saját, hajbeültetés előtti képükhöz viszonyítva.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/kopaszsag-oregit