Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Csökkentenék a sör alkoholtartalmát, hogy józanabb legyen a világ

Vajon az alkohol káros hatásainak csökkentésében segít az, ha épp csak egy kicsit csökkentjük a sör alkoholtartalmát? Egy friss kutatás szerint elképzelhető, hogy ez a megközelítés lesz az, ami pozitív változást hoz…

A Lancet Gastroenterology & Hepatology című szaklapban publikált anyag szerint aggasztó statisztika, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a 20-39 év közötti népesség körében a halálesetek közel negyede az alkoholfogyasztáshoz köthető. „Az elképzelés az, hogy akár már egy kis csökkenés is az alkoholtartalomban pozitív változásokat hozhat. Gondolunk itt arra, hogy egy sör alkoholtartalma 6 százalék helyett akár 4 százalékos is lehetne, s így az elfogyasztott alkohol mennyisége a porció csökkenése nélkül változna pozitív irányba” – fogalmaz a kutatást vezető Dr. Jürgen Rehm, a torontói Mental Health Policy Research munkatársa.

Az etanol, az alkohol leginkább veszélyes összetevőjének csökkentése segítene abban, hogy a fogyasztók véralkoholszintje csökkenjen. Enek következtében azonnal kevesebb volna a sérülés és a baleset, ahogyan az az alkoholfogyasztáshoz köthető krónikus betegségek is vélhetően kisebb arányban fordulnának elő. A fő probléma, amely a szakembereket aggasztja az, hogy a fogyasztók hamar észrevennék az alkolholtartalom csökkentését kedvenc italukban, és vagy többet kezdenének fogyasztani ezekből, vagy pedig egyéb, magasabb alkoholtartalmú készítményekhez nyúlnának.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/alkoholtartalom-csokkentes