Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Mitől romlik a termékenység? Kutyáknál már megfejtették!

A Scientific Reports című szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerzői azt állítják, hogy az ember legjobb barátjának a környezetszennyező anyagok hatására romlott jelentős mértékben a termékenysége.

Az eredmények összefüggést mutattak ki a csökkent spermiumműködés és az ivarérett kutyák spermájában és heréiben jelenlévő vegyszerek koncentrációja, illetve a kereskedelmi forgalomban kapható kutyatápok némelyike között. A kutatás alapján a humán spermaminőség napjainkban tapasztalható jelentős romlásával kapcsolatban is lehet következtetéseket levonni. A Nottinghami Egyetem állatorvos-tudományi karának kutatói Dr. Richard Lea vezetésével kan kutyáktól vett mintákat elemeztek egy 26 éves időszakban. A szakemberek öt fajtára, a Labrador retrieverre, a golden retrieverre, a göndör szőrű retriever, a border collie-ra és a német juhászra összpontosítottak, és a kutatási időszakban évente 42 – 97 kutyát vizsgáltak meg. A kutyáktól vett ondómintákban azt vizsgálták, hogy a hímivarsejtek normál előrehaladó motilitási mintával rendelkeznek-e, és normálisnak látszanak-e mikroszkóp alatt. A motilitás azt jelzi, hogy valami spontán mozgásra képes.

Az eredmények a normál, motilis spermiumok jelentősen csökkent százalékos arányát mutatták. A motilitás 1988. és 1998. között évente 2,5 százalékkal csökkent, 2002. és 2014. között pedig évi 1,2 százalékos aránnyal tovább csökkent. A romló spermaminőségű kan kutyáktól származó hím kölykök körében ráadásul megnőtt a rejtettheréjűség előfordulásának aránya. Dr. Lea elmondta, ez az első alkalom, hogy hivatalosan dokumentálták kutyákban a hím termékenység csökkenését, és az eredmények felvetik annak lehetőségét, hogy a kutyák spermaminőségében tapasztalható hanyatlás hátterében környezeti problémák állhatnak. Ez alapján az is feltételezhető, hogy a férfi emberek termékenységét ezek a problémák hasonló módon befolyásolhatják.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/kutyatermekenyseg-ferfiak