Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Mit mond a tükröd?

Úgy tűnik, az amerikai nők elégedettebbek a testükkel ma, mint 30 évvel ezelőtt voltak – derül ki egy friss kutatásból.

Az ohio-i College of Wooseter munkatársai 250 tanulmányt vettek górcső alá, amelyek keretében több mint 100 ezer nő vallott saját testalkatával kapcsolatos érzéseiről. Kiderült, hogy 1981 és 2012 között jelentősen csökkent a karcsúsággal kapcsolatos elégedetlenség a nők körében. „Az elmúlt néhány évben szerencsére egyre több testpozitív mozgalom ütötte fel a fejét, és ezzel egyidejűleg a média tudatossági szintje is fokozatosan növekedett a témában” – mondja a kutatást vezető Bryan Karazsia, a Wooster pszichológia adjunktusa.

Azzal együtt, hogy a nők napjainkban elégedettebbek a testükkel, mint 30 éve voltak, érdemes figyelembe venni a tényt, hogy friss felmérések szerint az amerikai felnőttek nagyjából kétharmada komoly túlsúllyal küzd. Ugyanakkor pozitív fejlemény, hogy a női test sokféleségét ünneplő kampányok – például a Dove világszerte híres kampánya – számos nőben segített csökkenteni a szorongást amiatt, hogy nem épp modellalkata van.

Az 1990-es évek előtti korábbi kutatások szerint fokozatosan nőtt azoknak a nőknek a száma, akik nem igazán tudják elfogadni saját alkatukat. Karazsia ugyanakkor azt is kiemelte, hogy az általános elégedetlenség sokszor veszélyes étkezési zavarokba torkollik. A következő években aztán az elégedetlenség fokozatosan csökkenni kezdett. Érdekesség, hogy míg a nők testképe javult és a férfiaké nem igen változott, egyre több férfi aggódik amiatt, hogy nem elég izmos.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/testkep-tukor