Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Helyettesek gyorsítják a járványt

Egyre fontosabb szakterület a járványtervezés, amelynek során a szakemberek lemodellezik, hogyan terjed egy-egy járvány, hogy az egészségügyi rendszer felkészülhessen a kihívásokra.

Előfordul, hogy egy nővér elkapja az influenzát, miközben a kórházban dolgozik. Ezután hazamegy, hogy rendbejöjjön, és egy mit sem sejtő helyettest ültetnek a helyére. Ez a helyzet egy sor egyéb esetben – tanároknál, tűzoltóknál, orvosoknál – előfordul, és egy friss tanulmány szerint nagyban hozzájárul a betegségek terjedéséhez. Ezt az igen gyakori jelenséget a szakirodalom „relációs cserének” nevezi, és a járványok kialakulásában is fontos szerepet játszik. A Nature Physics című szaklapban publikált kutatás szerint nehéz megjósolni, hogy mennyire komoly lesz egy járvány, mivel a tömeges modellek nem igazán mutatják meg, mi okozza a hirtelen felgyorsulást és lelassulást.

„Ez persze nem jelenti azt, hogy a tanárok és a nővérek ne maradjanak otthon, amikor lebetegednek. Éppen ellenkezőleg. Ahhoz viszont, hogy átlássuk, épp mennyi pedagógusra vagy egészségügyi dolgozóra van szükség járvány idején, pontosan ismernünk kell a járvány terjedésének tempóját és mértékét” – mondja a kutatást vezető Sam Scarpino, a Vermonti Egyetem munkatársa. A járványok terjedésének modellje egyre népszerűbb szakterület, hiszen a helyzet bonyolultabb annál, hogy egyszerű exponenciális növekedésről beszélhessünk.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/jarvanymodelelezes