Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Korosodik? Találja meg ebben is a jót, úgy minden könnyebb!

Az Észak-Karolinai Egyetem munkatársai szerint az öregedéshez való pozitív hozzáállás segít abban, hogy az idős ember nyugodtabban álljon a stresszes élethelyzetekhez.

„Rengeteg kutatás született már abban a témában, hogy az idősek hogyan reagálnak a stresszre, de ezek meglehetősen ellentmondásos eredményeket hoztak: egyes felmérések szerint az idősek kevésbé érzékenyek a stresszhatásokra, míg mások szerint épp ellenkezőleg, érzékenyebbek, ha stressz éri őket. Egyes kutatások emellett egyszerűen azt állították, hogy nincs számottevő különbség az idősek és a fiatalok stresszre adott reakcióiban” – mondja a kutatást vezető Jennifer Bellingtier, az Észak-Karolinai Egyetem munkatársa. A szakembert az érdekelte, hogy vajon hatással van-e az eredményre az, hogy milyen az idős ember hozzáállása ahhoz a tényhez, hogy korosodik. A válasz egyértelmű igen, ami magyarázatot adhat a korábbi ellentmondásos eredményekre is.

A kutatócsoport 43 felnőttet vizsgált, akiknek életkora 60 és 96 év között alakult. A kutatás kezdetén arról kérdezték a résztvevőket, hogy miként állnak az öregedéshez. A kérdések között szerepelt, hogy mennyire érzik hasznosnak magukat, ahogyan az is, hogy elégedettek-e az életükkel. A kérdések főként a fiatalkori érzeteikkel való összehasonlítás miatt voltak érdekesek. Egyértelműen kiderült, hogy azok, akik hasznosnak érezték magukat és elégedettek voltak az életükkel, továbbá nem aggódtak a jövő miatt sem, lényegesen jobban kezelték a stresszt, mint aggodalmakkal teli társaik. Bellingtier szerint ez jó eséllyel megmagyarázhatja azt is, hogy miért reagálnak stresszhelyzetben egyes idős emberek könnyedén, míg mások miért veszik nehezen az akadályokat.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/stresszes-oregedes-pozitv