A vöröshús bevitel – ami főként disznóhúst jelent ebben az esetben – a végstádiumú vesebetegség kockázatával összefüggésbe hozható. Minél több vöröshúst eszik az ember, annál nagyobb a kockázata a problémának. Ez az eredmény még akkor is áll, ha az egyéb tényezőket – pl. az életmódot – is számításba veszik a szakemberek. „A kutatásunk azt mutatja, hogy a krónikus vesebetegséggel küzdők, illetve azok, akik aggódnak a veséjük egészsége miatt, továbbra is fogyaszthatnak proteint, de érdemes a növényi alapú fehérjeforrásokra váltani” – mondja a kutatást vezető Dr. Woon-Puay Koh.
A szakember szerint azok, akik ragaszkodnak a húsfogyasztáshoz, jobban teszik, ha inkább halat és szárnyasokat vesznek magukhoz vöröshús helyett. Dr. Allon Friedman, az Indianiai Egyetem munkatársa szerint fontos, hogy a vesebetegek csökkentség a vöröshús bevitelt, de az egyébként egészséges emberek továbbra is fogyaszthatnak vöröshúst táplálkozásuk részeként, mértékkel.