Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Ön tudja, hogy néz ki a normális széklet?

A britek csupán 62,7 százaléka van tisztában azzal, hogy néz ki a normális, egészséges széklet, ami azt jelenti, hogy harmaduk azt sem képes felismerni, ha a bélrák tünetével kell szembenéznie.

Mindez már csak azért is aggasztó, mert a britek mindegy 25 százalékának széklete nem tekinthető egészségesnek orvosi értelemben, és az elkeserítő adatok alapján elképzelhető, hogy ezeknek az embereknek egy része orvoshoz sem fordul, ha rendellenességet tapasztal ezen a téren. Ami azt illeti, az emberek 20 százaléka gyakorlatilag semmit sem tud a belek egészségéről, ami különösen sebezhetővé teszi őket a betegségek szempontjából, hiszen nem veszik észre, ha nem egészséges a székletük állaga.

A Coloplast által kidolgozott kérdőív 2001 felnőttet kért arra, hogy azonosítsák a leggyakoribb széklettípusokat. A bogyós és a darabos széklet szorulásra utal, a folyékony változatok a bélrendszer gyulladását sejtetik, míg a virsli alakú, de nem egyenletes felszínű, illetve a kígyószerű széklet egészségesnek számít. A britek többségének, 58 százalékának egészséges, egyenes virsli alakú a széklete, 17 százalékának egészséges, virsli alakú, de göcsörtös, 14,5 százalék viszont szorulással küzd. A súlyos szorulás 4,4 százalékra jellemző 5 százalék rosthiányra utaló székletet produkál, a híg, gyulladásra utalószéklet pedig 4,6 százalék mindennapjai része. A teljesen folyékony széklet 0,8 százaléknál jelenik meg, itt már valószínűleg valamelyik bélbetegségről, például IBS-ről (irritábilis bél szindróma) lehet szó.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/szeklet-formaja