Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Ha idős embert ápol, erre különösen figyeljen!

Aki ápolt már idős beteget, tudja, milyen nagy odafigyelést igényel a gyógyszerek mindennapi adagolása. Egy nemrégiben végzett kutatás arra mutatott rá, hogy a kor előrehaladtával, egyre több idős ember hanyagolja el a gyógyszerek szedését, és ez elsősorban a férfiakra jellemző.

Amint arra a kutatást vezető Brenda Jamerson, a Duke Egyetem szakembere felhívta a figyelmet, ha az idősek nem szedik az orvosságaikat az előírás szerint, az egészségük romlásnak indulhat, és számos kellemetlen mellékhatás is jelentkezhet. A Journal of the American Geriatrics Society című lapban közzétett kutatás során a szakemberek több mint 4100 hatvanöt évnél idősebb személyt kísértek figyelemmel, akiknél különféle tartós betegségek álltak fenn, például látásromlás, halláskárosodás, cukorbetegség, magas vérnyomás, illetve a kórtörténetükben fordult már elő stroke, szívroham vagy rák. A vizsgálat kimutatta, hogy minél idősebb volt valaki, annál több problémát jelentett számára a gyógyszerek helyes, előírás szerinti bevétele. A kutatás elején például még csupán 7 százalékuknak volt szüksége segítségre a gyógyszerek beszedéséhez, ám három év múlva már azoknak a 11 százaléka is rászorult a segítségre, akik korábban még nem. Összességében a 80 év felettiek 1,5-3-szor nagyobb arányban igényeltek segítséget, mint a 65-69 év közöttiek, és a rászorultságban olyan egyéb tényezők is szerepet játszottak, mint például a memóriaromlás, vagy az illető neme, a férfiak ugyanis 1,5-2-szer nagyobb számban élték meg nehézségként a gyógyszerek szedését, mint a nők.

Michele Pisano gyógyszerész megjegyezte, hogy érdemes az orvossal konzultálni arról, hogy a meglévő gyógyszerek nem jártak-e még le, és hasznos lehet beszerezni olyan gyógyszeradagoló dobozkát, amelybe ki tudjuk porciózni, hogy melyik nap, melyik napszakban milyen orvosságot kell bevennünk.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/idosek-gyogyszerszedese