Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Boldoggá tesz-e a gyerek?

Egy friss kutatás szerint az Egyesült Államokban a gyermekes szülők kevésbé boldogok, mint a gyermektelenül élő kortársaik. Egy 22 országban végzett felmérés azt mutatta ki, hogy a gyermekesek és gyermektelenek között a boldogság mértékében a legnagyobb eltérés ebben az országban mutatkozott.

Amint arra a kutatást vezető Matthew Andersson, a Baylor Egyetem szociológusa felhívta a figyelmet, ennek oka az lehet, hogy az Egyesült Államokban a szülőknek nincs lehetősége fizetett szabadságra menni, vagy bármi egyéb formában támogatást kapni arra az időre, amíg a gyermekük kicsi, míg a többi országban e téren mindenképpen jobb a helyzet.

A vizsgálat során a szakemberek az Egyesült Államok mellett számos európai országot, illetve Ausztráliát, Új-Zélandot és Oroszországot mérték fel, és megállapították, hogy minél több támogatást kapnak a kisgyermekes szülők az adott országban, annál kisebb az elégedettségérzésben a különbség a gyerekesek és gyerektelenek között, sőt utóbbi helyeken kismértékben a gyermekes szülők bizonyultak elégedettebbnek. Az is kiderült továbbá, hogy a kisgyermekes szülők számára az anyagi támogatásnál többet jelentett, ha más módon, például rugalmas munkaidővel segítette őket az adott ország kormánya. A vizsgálat további részleteiről az American Journal of Sociology című lapban olvashatnak az érdeklődők.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/boldogga-tesz-e-a-gyerek