A The Lancet Oncology című szaklapban publikált anyag több mint 1000 különböző, forró italok hatásait vizsgáló kutatást mutatott be a világ tíz országában dolgozó kutatócsoport segítségével. Olyan tipikusan forrón fogyasztandó italokról volt szó ezekben, mint amilyen pl. a kávé és a különféle teafélék. Korábban a nemzetközi Rákkutató Intézet (IARC) már vizsgálta a kávé esetleges rákkeltő hatását 1991-ben. Ez a kutatás megállapította, hogy lehetséges, hogy a kávénak rákkeltő hatása van, de csak kevés bizonyíték van arra vonatkozóan, hogy ez lehetséges.
Az elmúlt években azonban számos új kutatás bizonyította, hogy a rendszeres kávéfogyasztás nemhogy növeli, de egyenesen csökkenti bizonyos ráktípusok kialakulásának esélyét. Különösen a húgyhólyagrák volt az, ami korábban a kávéfogyasztással kapcsolatban felmerült. Aggasztó viszont, hogy a 65 fokon, illetve afölött fogyasztott forró italok egyes kutatások szerint összefüggésbe hozhatók a nyelőcsőrák kialakulásával. Dél-Amerika egyes területen, többek között Argentínában, Uruguayban és Paraguayban régi szokás, hogy a yerba matét 60 és 100 fok közötti hőmérsékletre hevítik, s úgy isszák – és ezekben az országokban valóban magasabb a nyelőcsőrák kialakulásának kockázata. A szakemberek szerint továbbra is bátran ihatunk meleg italokat, de tartózkodjunk a túl forró változatoktól.