Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

A brit orvosi szaklap szerint nem szabad kilépni az EU-ból

A BMJ, a népszerű brit orvosi szaklap arra biztatja az orvosokat, hogy feltétlenül szavazzanak arra, hogy az Egyesült Királyság az Európai Unió tagja maradjon a jövőben is.

„Természetesen vannak olvasók, akik nem értik, hogy egy orvosi szaklapnak miért kell állást foglalnia egy politikai vitában. Ugyanakkor mi azt gondoljuk, hogy ez az egész ügy túlmutat a politika keretein, és óriási hatással van az egészségügyre, illetve azon keresztül a társadalomra, ezért muszáj hangot adni nézeteinknek” – fogalmaztak a szerkesztők sajtóközleményükben. Az elmúlt öt hétben a lap rendszeresen kiegyensúlyozott tájékoztatást adott azzal kapcsolatban, hogy miért érdemes az EU-ban maradni, illetve milyen indokok szólnak a kilépés mellett. „Az idő előrehaladtával azonban világossá vált, hogy egyszerűen bölcsebb dolog maradni, és erről muszáj nyíltan beszélni. Rádöbbentünk arra is, hogy gyakorlatilag egyetlen prominens brit egészségügyi szervezetet, kutatócsoportot vagy szakembert sem tudunk megnevezni, amely vagy aki a Brexit mellett foglalna állást” – jelentették ki a szerkesztők.

A szerkesztők arról is beszéltek, hogy a kilépés esetén az egészségügyre szánt éves összeg fejenként 135 fonttal kevesebb volna 2020-ra, ráadásul addigra az NHS kapacitása végénél járna, így ez nem egy vállalható kockázat. Csökkennének a kutatásra szánt összegek is, ezeknek egy jelentős része ugyanis uniós támogatások segítségével működött eddig. A szakemberek szerint az EU nem tökéletes és reformokra szorul, de z egészségügy szempontjából „végzetes körülményekkel járna a kilépés”.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/unios-egeszseg