Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Régi drog új néven

Nem minden középiskolás tudja, hogy a „Molly” néven futó drog az Ecstasy egy fajtája, ezért aztán az új drog megjelenése miatt egyre kevesebben számolnak be az Ecstasy jelenlétéről a fiatalok körében az Egyesült Államokban.

Az Ecstasy az MDMA informális, utcai neve. A piacon ugyanakkor egyre nagyobb teret hódít magának ún. Molly is, amit „tiszta MDMA”-ként promotálnak a dealerek. Emiatt aztán egyre inkább visszaesik az Ecstasy-fogyasztásról szóló, önbevallás alapján készülő anonim felmérések száma, hiszen a fiatalok nem ismerik fel, hogy a Molly is az Ecstasy egy fajtája. A Drug and Alchohol Dependence című szaklapban publikált kutatás szerint lényegesen többen számolnak be MDMA-fogyasztásról, ha a Molly definíciója is képbe kerül: a különbség 8,0 százalék a „Molly-mentes” 5,5 százalékhoz képest. „Főként azok miatt beszélhetünk erről a különbségekről, akik csak alkalomszerűen veszik magukhoz a szert. Mindez azt mutatja, az Ecstasy-használatról nincs pontos képünk, ha nem említjük külön a Mollyt. Ugyanakkor az is kiderül, hogy sok fiatal egyáltalán nincs tisztában azzal, hogy mit is fogyaszt, és ez igazán aggasztó fejlemény” – vélekedik a kutatást vezető Joseph J. Palmar, a NYU adjunktusa, a CDUHR munkatársa.

Évente mintegy 15 ezer amerikai középiskolás vesz részt ezekben az országos szintű felmérésekben, az adatokat a tizenkettedikesek – tehát a végzősök – körében mérik, nagyjából 130 állami és magániskola bevonásával. A szakemberek szerint a pontos eredményekhez szükséges az, hogy a drogok utcai, informális neve precízen szerepeljen a kérdőívekben.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/regidrog