Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Jobb az egészsége a templomba járóknak?

Azok a nők, akik rendszeresen járnak vallási eseményekre – pl. szentmisére – összességében véve egészségesebbek, mint kortársaik – derül ki a Harvard friss kutatásából.

A hosszútávú kutatásból az is kiderült, hogy azoknak a nőknek, akik hetente legalább kétszer vesznek részt vallási eseményeken, egyharmaddal kisebb esélyük van arra, hogy 20 éven belül elhalálozzanak. „Nyilván felmerül a kérdés, hogy Isten vigyáz-e rájuk vagy inkább másról van szó. A vallásosság és a halandóság közötti összefüggés vélhetően nem annyira magában a vallásos hitvilágban, hanem inkább a vallásban rejlő közösségi gyakorlatokban rejlik” – mondja a kutatást vezető Tyler VanderWeele.

A szakember szerint a tény, hogy ezek az emberek közösségbe járnak, és megosztják egymással világnézetüket, rendkívül jót tesz az egészségnek. Ezt bizonyítja a tény, hogy az egyénileg gyakorolt vallás és spirituális identitás nem számít annyira, mint az, hogy a hívő részt vesz-e közösségi rendezvényeken. „Az egyéni vallásgyakorlás a vallásos élet szempontjából természetesen fontos, de a tudomány állása szerint ez a teljes testi-lelki egészségre nincs akkora hatással, mint a csoportos összejövetelek” – teszi hozzá a kutató. Szó esik a tanulmányban persze arról is, hogy azok, akik nem járnak közösségbe vallásgyakorlás céljából, nem feltétlenül ítéltetnek rövidebb életre, hiszen egyértelmű ok-okozati összefüggésről nem beszélhetünk. Kiderült az is, hogy a férfiak esetében ez a jelenség nem tűnik olyan meghatározónak, mint a nőknél. Az anyag a JAMA Internal Medicine című szaklapban került publikálásra.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/templomos