Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Heroin szakember felügyelete mellett?

Hatóságilag ellenőrzött központok, ahol a drogfüggők szakember felügyelete mellett adhatják be maguknak napi dózisukat? Az elképzelés New York államban látott napvilágot.

Az Egyesült Államokban 2014-ben 47 ezer ember halt meg túladagolásban. A tragédiák 60 százaléka a heroinhoz – illetve a kapcsolódó fájdalomcsillapítókhoz – köthető. Ezeknek az embereknek a nagy része élelmiszerboltok mögötti árkokban, gyorséttermek vécéjében, illetve zsúfolt utcákon lelték halálukat. A hasonló esetek elkerülése érdekében a szakemberek olyan államilag jóváhagyott központok megnyitását tervezik, ahol a függő orvos, illetve ápoló felügyelete alatt adhatja be magának az injekciót. „A dolgok kezdenek kicsúszni az irányításunk alól. Nem elég a prevencióval foglalkozni, meg kell találnunk a módját annak, hogy segítsünk azoknak, akik már függővé váltak. Ehhez arra van szükség, hogy meglegyen a megfelelő keret ahhoz, hogy szükség esetén egészségügyi szakfelügyelet mellett tudják beadni maguknak a dózist” – mondja Linda Rosenthal, New York állam közgyűlésének tagja, aki szerint ezt az új felvetést nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Betegséged az arcodra van írva - leolvashatod!> > > [1]

Rosenthal szerint korábban elképzelhetetlen lett volna a tűcsere-program, ennek ellenére napjainkban 33 államban működnek olyan központok, ahol a drogfüggők tiszta, higiénikus injekciós tűhöz juthatnak. Ezek a központok naponta több száz függő életét mentik meg, hiszen a fertőzött tű számos, akár halálos betegség forrása is lehet. Sokak szerint veszélyes ötletről van szó, mivel így az állam voltaképpen hozzájárul ahhoz, hogy a függők ne tegyék le függőségüket, illetve ne is érzékeljék, hogy ártalmas mindaz, amit tesznek. A drogközpontok támogatói szerint azonban nem egy kényelmes helyről van szó, ahol belőhetik magukat a heroinisták, hanem inkább arról, hogy egészségügyi ellátásban részesülnek szükség esetén, és nem kriminalizálják addikciójukat sem.

A szép arcbőr patikája körülöttünk van, a természetben - itt! [1]> > > [1]

 



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/heroin-felugyelettel