Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Amikor kimondják a rákdiagnózist

Egy svéd tanulmány kimutatta, hogy jóval magasabb a szorongások, a depresszió, sőt a drog- vagy alkoholfogyasztás mértéke azoknál, akik megkapták az ítéletet, miszerint rákjuk van.

A JAMA Oncology című lapban közzétett kutatás során dr. Donghao Lu, a stockholmi Karolinska Intézet munkatársa csapatával több mint 304 000 rákbeteget hasonlított össze több mint 3 millió egészséges emberrel. A vizsgálat során azt találták, hogy előbbieknél jóval magasabb volt a szorongás, a depresszió, vagy a szenvedélybetegségek aránya már tíz hónappal azt megelőzően is, hogy a diagnózisuk megszületett, utána azonban még nagyobb mértékben nőtt, sőt a mentális problémák még tíz évvel a diagnózist követően is megmaradtak náluk. Emellett az is kiderült, hogy a rákbetegeknél a pszichiátriai gyógyszerek szedésének a mértéke egy hónappal a diagnózis előtt megemelkedett, három hónappal a diagnózis után érte el a legmagasabb mértéket, és még azt követően két éven át megmaradt azon a szinten.

Mindez arra hívja fel a figyelmet, hogy azoknál, akiknél rákbetegséget diagnosztizálnak, nagyon fontos, hogy az orvosi kezelés mellett a pszichológiai támogatást is megkapják, hiszen legalább akkora szükségük van erre is, mint az orvosságokra.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/rakdiagnozis