Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Ön hajlamos a figyelmetlen autóvezetésre?

Az Alabamai Egyetem legújabb kutatása szerint az extrovertált idősebb felnőttek és a lelkiismeretes, kíváncsi tinédzserek hajlamosabbak a kockázatos autóvezetési magatartásra, míg a barátságos, kedves kamaszoknak kisebb valószínűséggel terelődik el a figyelme vezetés közben.

Az Accident Analysis and Prevention című szakfolyóirat e havi számában megjelent tanulmány szerzői arról számoltak be, hogy bizonyos személyiségjegyek összefüggésben állnak a figyelmetlen vezetésre való hajlammal. Bár már számos kutatás vizsgálta a demográfia, az egészség, valamint a szenzoros és kognitív funkciók hatását az autóvezetési magatartásokra, a személyiség hatásával még nem foglalkoztak behatóan. Az Alabamai Egyetem kutatói ezt a lehetséges összefüggést vizsgálták meg tüzetesebben. Az egyetem szakértői a személyiség-vizsgálat egyik legelterjedtebb modelljét, a McCrae és Costa-féle Big Five kérdőívet használták annak felméréséhez, melyik személyiségjegyek állhatnak összefüggésben a figyelmetlen autóvezetési magatartásokkal. E modell szerint minden ember a következő öt tényező valamelyikének folytonosságába esik bele: nyitottság a tapasztalásra, lelkiismeretesség, extrovertáltság, kedvesség és neurotikusság.

Fogyókúra éhezés nélkül, tartós eredménnyel, könnyedén!> > >    [0]

A tinédzser autóvezetők esetében a tapasztalásra való nyitottság kétféle figyelmetlen vezetési magatartás fokozott jelenlétével állt összefüggésben: a vezetés közbeni SMS-ezéssel és mobiltelefon használattal. A nyitottság 10 százalékos növekedése a figyelmetlen autóvezetés kockázatának 22 százalékos növekedésével állt összefüggésben. Ez az eredmény részben azokat a korábbi kutatásokat is megmagyarázza, amelyek azt mutatták, hogy az erőteljes szenzációhajhász és impulzív természetű személyek (amelyek gyakran összefüggnek a nyitottság tényezővel) több autóvezetési szabálysértést követnek el. Az idősebb felnőttek esetében csak egy személyiségjegy állt jelentős összefüggésben a figyelmetlen autóvezetési magatartásokkal: az extrovertáltság. Az extrovertáltságra utaló pontszám 10 százalékos növekedése a telefonbeszélgetés vagy a telefonhasználat gyakoriságának 20 százalékos növekedéssel állt összefüggésben.

Sós szépség - sóval a fiatal, szép bőrért! >>> [0]



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/figyelmetlen-autosok